100 LET JAVNEGA ZDRAVJA IN ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI

16. 06. 2023

Kot poročamo na spletni strani NIJZ, v letošnjem letu obeležujemo 100 let organiziranega, sistemskega in institucionalnega delovanja na področju JAVNEGA ZDRAVJA v Sloveniji. Nacionalni inštitut za javno zdravje ima dolgoletno tradicijo, saj začetki njegove dejavnosti segajo v začetek prejšnjega stoletja, v leto 1923, ko so v Ljubljani slovesno odprli Higienski zavod.

 

SOPA sodelavci, prisotni na obeležitvi 100. letnice javnega zdravja

 

V 100-ih letih so hišo osmih imen, danes pa Nacionalni inštitut za javno zdravje, oblikovali ključni razvojni in strokovni mejniki, ki so pomembno vplivali na javno zdravje v Sloveniji. Časovnico, ki ponuja vsebinski pregled oz. zgodbo o viziji, razvoju in dosežkih javnega zdravja v zadnjem stoletju, si lahko ogledate TUKAJ.

Tudi ALKOHOLNA POLITIKA – prizadevanja za zamejevanje alkoholne problematike – ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Za sistemske spremembe se trudi od leta 1998, prelomnica pa je leto 2003, ko je bil sprejet ZOPA (Zakon o omejevanju porabe alkohola), ki letos prav tako praznuje okroglo obletnico. Pomemben mejnik predstavlja tudi razvoj pristopa SOPA, z izvedbo SOPA projekta (2016-2022) in od leta 2022 sistemsko implementacijo pristopa v ZVC/CKZ po vsej Sloveniji.

S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate časovni trak mejnikov slovenske alkoholne politike od leta 1998.

Prilagojeno po: Alkoholna politika v Sloveniji (2018)

 

Več o alkoholni politiki v Sloveniji si lahko preberete na povezavah spodaj: