Aktualno

 • Utrinki: Dnevi brez alkohola 2024

  Dogodki Dan brez alkohola so se za letošnje leto odvili. Hvala vsem, ki ste nas spremljali in se nam pridružili. Letos smo vas uspeli spoznati še na več dogodkih kot lani. Z našimi sodelavkami in sodelavcem so tudi letos sodelovala števila društva in organizacije, ki so nas spremljala na odprtih ter zaprtih dogodkih. Če ste se nam uspeli pridružiti ali ne, pa lepo vabljeni, da si preberete in ogledate nekaj utrinkov z dogodkov.

 • Napovednik: dogodki Dan brez alkohola 2024

  Pridružite se nam na obeležitvah Dneva brez alkohola (DBA) po Sloveniji, ki je del našega trajnega prizadevanja za spodbujanje zdravih življenjskih izbir. Tudi letos bomo te dneve preživeli ob številnih aktivnostih, ki bodo osvetlile pomen odgovornega odnosa do pitja alkohola in nudile informacije za podporo tistim, ki si želijo spremeniti oz. izboljšati svoje življenjske navade.

 • NIJZ tudi letos v akciji 40 dni brez alkohola: Zdrava izbira, ki prinaša veliko koristi

  Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključujemo akciji 40 dni brez alkohola, s katero želimo soustvarjati prostor v Sloveniji, ki bi z zmanjšanjem pitja alkohola, preprečil negativne posledice, ki jih pitje predstavlja za slovensko prebivalstvo. Odločitev za sodelovanje v akciji  je zdrava izbira, ki lahko prinese veliko koristi. Gre namreč za dovolj dolgo obdobje, v katerem lahko že občutimo kje so bili prej prisotni negativni vplivi alkohola, ki jih nismo nujno povezovali s pitjem. Nekateri, ki se odločijo za prenehanje, zelo hitro poročajo o boljši kakovosti spanca, o bolj zdravi koži, o boljši presnovi, o večji telesni zmogljivosti in boljšem imunskem sistemu.

 • Na NIJZ OE Murska Sobota omizje o posledicah na življenja otrok v alkoholični družini

  Pričetek akcije 40 dni brez alkohola smo na NIJZ Območni enoti Murska Sobota 15. februarja obeležili s pogovornim omizjem NACOA Slovenija - Društvom za pomoč otrokom alkoholikov. Na NIJZ se že sedmo leto pridružujemo omenjeni akciji Karitasa, saj imamo skupen cilj, in sicer vzpostavitev odgovornega odnosa do pitja alkohola. Menimo, da je to korak v pravo smer za naše zdravje in splošno dobro počutje, s tem pa kažemo tudi solidarnosti z vsemi tistimi, ki trpijo zaradi posledic povezanih s pitjem alkohola.

 • 40-dnevni post brez pitja alkohola – ste za?

  Verjetno ste že zasledili, da v postnem času (letos 14.2. – 30.3.) vsako leto poteka posebna akcija 40 dni brez alkohola. Na splošno se v tem obdobju marsikdo odloči za različne vrste posta. Poleg posta brez pitja alkoholnih pijač, je to lahko tudi post brez sladkorja, mesa, mlečnih izdelkov, elektronskih zaslonov ipd. Zahvaljujoč omenjeni akciji, ki jo organizira Slovenska Karitas, odločitev, da bodo 40 dni brez pitja alkohola, vsako leto sprejme vedno več oseb, ki se podajo na pot zdrave spremembe v svojem življenju.

 • Vesele praznike in srečno 2024

  Z ekipo bomo tudi v letu 2024 nadaljevali s prizadevanji za ozaveščanje slovenske družbe glede pomembnosti obvladovanja mokre kulture v Sloveniji. Skupaj z vsemi vami si bomo še naprej prizadevali za podporo in spodbujanje pozitivnih sprememb. Zahvaljujemo se vsem, ki ste del naše skupnosti, in verjamemo, da bomo skupaj dosegli še več. Hvala, ker ste z nami na tej poti.

 • Z alkohola nula živim zdravo do fula

  Preko kampanje z ambasadorji "Z alkohola nula živim zdravo do fula" želimo spodbuditi širšo slovensko javnost, da razmislijo o svojih pivskih navadah in posledicah čezmernega pitja alkohola na posameznika, telesno in duševno zdravje, bližnje, družbo, ... Hkrati želimo prenesti sporočilo, da obstajajo alternative, kako preživljati prosti čas in kako premagati morebitne stiske. Podelite z nami svoj način kakovostnega in zdravega preživljanja prostega časa na svojem Facebook profilu pod skupnim #nulazdravodofula. Svoje alternative so z nami že podelili zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, oblikovalka Ajda Rotar Urankar, akrobata Filip in Blaž ter hip hop glasbenik Nipke.

 • Jesenske aktivnosti ozaveščanja tudi s SOPA pridihom

  Topli septembrski dnevi so se izkazali kot nalašč za nekaj promocijskih aktivnosti, na katerih smo sodelovali tudi sodelavci skupine SOPA. V Kranju smo na Gimnaziji Franceta Prešerna sodelovali pri preventivnem dnevu pod sloganom "Biti trezen ne pomeni biti brezvezen", v Novi Gorici smo bili del reginalnega posveta "Heroji furajo v pižamah", v Luciji pa smo sodelovali na dogodku "Skupaj delamo za zdravje.

 • MEDNARODNI DAN FETALNEGA ALKOHOLNEGA SINDROMA 2023

  Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Z namenom letošnje obeležitve mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, 7. 9. 2023, organizirali strokovno srečanje.

 • 100 LET JAVNEGA ZDRAVJA IN ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI

  Kot poročamo na spletni strani NIJZ, v letošnjem letu obeležujemo 100 let organiziranega, sistemskega in institucionalnega delovanja na področju JAVNEGA ZDRAVJA v Sloveniji. Nacionalni inštitut za javno zdravje ima dolgoletno tradicijo, saj začetki njegove dejavnosti segajo v začetek prejšnjega stoletja, v leto 1923, ko so v Ljubljani slovesno odprli Higienski zavod.

 • SOPA tudi na Festivalu zdravja v Postojni

  V petek, 19. maja 2023, smo se odzvali vabilu Centra za krepitev zdravja in Zdravstvenega doma Postojna ter se jim pridružili na Festivalu zdravja v Postojni. Pisana druščina stojnic je mimoidočim ponudila različne preventivne meritve in nasvete, kako skrbeti za svoje zdravje. Predstavili so se tudi vsi preventivni programi – Dora, Zora in Svit, ter program Mira in pristop SOPA. Predstavili so se tudi vsi preventivni programi – Dora, Zora in Svit, ter program Mira in pristop SOPA.

 • Dogodki Dan brez alkohola po Sloveniji

  DBA (Dan brez alkohola) dogodki - Marca in aprila so v 9 regijah po vsej Sloveniji potekali dogodki Dan brez alkohola (DBA), ki so jih sodelavci NIJZ-ja organizirali sami in pa tudi v sodelovanju z mnogimi organizacijami in društvi. Na dogodkih ste jih lahko našli na stojnicah, kjer ste si lahko pogledali promocijsko gradivo, sodelovali v nagradnih igrah, preizkusili, kako se znajdete pri manevriranju ob uporabi očal za simulacijo opitosti in kako dobro poznate dejstva o pitju alkohola. Lepo vabljeni, da si ogledate nekaj utrikov z dogodkov.

 • Jutro na Planetu: Še vedno kroži veliko mitov o pitju alkohola

  V ponedeljek, 8. maja 2023, se je oddaje Jutro na Planetu udeležila mag. psihologije in komunikologinja Tadeja Hočevar, snovalka pristopa SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola na NIJZ, ki je predstavila problematiko pitja alkohola v Sloveniji, pri tem pa posebej izpostavila tveganja in škodljivosti pitja alkohola za zdravje nosečnic ter otrok in mladostnikov. Izpostavila je tudi nekaj mitov, ki krožijo med ljudmi. Ob tem je psihologinja Jana Malovrh iz Zdravstvenega doma Kamnik predstavila potek delavnice Opuščanje čezmernega pitja alkohola, ki se izvaja po vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, in delila nekaj svojih uspešnih izkušenj z izvajanjem delavnice.

 • Kako osvetljujemo problematiko otrok iz družin z alkoholizmom

  Pomembno je, da v slovenski prostor vedno pogosteje vpeljujemo pogovor o mnogokrat spregledanih posledicah, ki jih alkoholizem starša, predstavlja za otroke. Želimo si, da bi se vedno bolj posvečali krepitvi varovalnih dejavnikov na različnih področjih dela, kar bi lahko zmanjšalo negativne izide za zdravje otrok in mladostnikov, ki prihajajo iz družin, kjer je prisotna zasvojenost z alkoholom. V preteklem obdobju smo zato pričeli aktivno sodelovati pri spodbujanju pogovora in razmisleka o omenjeni tematiki.

 • Dan brez alkohola: Letos razbijamo mite o alkoholu

  Dan brez alkohola je obeležitev posebnega dne, s katero smo začeli v okviru projekta SOPA. Na ta dan želimo odpreti pogovor o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in ponuditi oporo pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Na naših dogodkih in stojnicah bodo obiskovalci izvedeli več o tem, kakšna je problematika pitja alkohola v slovenski družbi, kako lahko vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči, na katere se lahko obrnejo po podporo v svoji regiji. Podrobneje bomo predstavili tudi naše aktivnosti in delavnice, ki jih izvajamo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja.

 • 40 dni brez alkohola: Odrasli kot zgled mladim

  Letošnje geslo akcije je »Beseda zdravi«, trajala bo od 22. februarja do 8. aprila 2023. Tokrat pozornost namenjamo svojcem in otrokom alkoholikov, saj prekomerno pitje povzroča veliko stisk v naših družinah zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Za Slovenijo je namreč še vedno značilna mokra kultura, ki je posledica dolgoletnega sprejemajočega odnosa do pitja alkohola, ki spodbuja ohranjanje pivskih navad iz roda v rod.

 • Mladinska izmenjava projekta Empowerful v Ljubljani

  V decembru smo se z mladimi na mednarodni izmenjavi v sklopu projekta Empowerful pogovarjali o rabi alkohola, tobaka in kanabisa, s tem povezanimi tveganji in ukrepi za izboljšanje stanja v Sloveniji in Evropi. Med 12. in 16. decembrom 2022 je v Ljubljani potekala mladinska izmenjava v sklopu projekta Empowerful, ki ga vodi mednarodna organizacija Movendi International in je financiran s strani Evropske komisije, program Erasmus+. Projekt združuje 48 mladih med 15 in 27 let iz 8 evropskih držav ter jih spodbuja k oblikovanju oz. izboljšanju svoje okolice na trajnostni način.

 • Vesele praznike in srečno 2023

  SOPA sodelavci vam voščimo vse dobro ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih in v letu 2023. Z ekipo se bomo še naprej trudili za ozaveščanje slovenske družbe glede problematike mokre kulture v Sloveniji in - skupaj z vsemi vami - nudili podporo na poti do sprememb. Naša prizadevanja se tako nadaljujejo v leto 2023, hvaležni pa smo za vse vas, s katerimi delimo cilje. Verjamemo, da so koraki naprej možni, in da moramo z našimi aktivnostmi vztrajati, saj je to tek na dolge proge

 • Delavnice SOPA predstavljene v sklopu festivala duševnega zdravja Goriške

  V Tolminu se je odvil sklepni dogodek Festivala duševnega zdravja Goriške 2022. Knjižnica Cirila Kosmača je sredi novembra gostila “Živo knjižnico”, ki je ponudila enkratno priložnost za srečanje z osebami iz družbeno ogroženih skupin. Taki posamezniki in tudi njihovi bližnji se v družbi pogosto soočajo s stigmatizacijo, zato je njihova izpostavljenost in pripravljenost deliti svojo osebno izkušnjo z obiskovalci knjižnice lahko zelo dragocena izkušnja za obe strani. Stalna zasedenost štirih “živih knjig” in zanimanje za njihove zgodbe so lep pokazatelj, da je družba senzibilna do te tematike.

 • PREVENTIVNA AKCIJA “OTROCI ZA VARNOST V PROMETU” 2022

  Preventivna akcija “Otroci za varnost v prometu” že skoraj 20 let spodbuja k varni udeležbi v prometu, brez alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ter sporoča voznikom, da je trezna vožnja odgovornost vsakega posameznika, s katero poskrbimo za varnost celotne družbe. Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, je v Sloveniji pogost spremljevalec družabnega življenja. Vpet je v mnoge obrede, praznovanja in družbene dogodke, posledično pa se naša država po porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca uvršča v sam vrh med državami v Evropi.