Posebej ogrožene skupine prebivalstva

Otroci in mladostniki

Alkohol je škodljiv v vseh obdobjih našega življenja. Raziskovalci ugotavljajo, da so možgani otrok in mladostnikov še občutljivejši za škodo, ki nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu. Večja občutljivost je tudi posledica razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov. Alkohol kot droga povzroča zasvojenost, in ta proces se lahko začne že v otroštvu ali mladostništvu.

Pri nas in seveda tudi drugje po svetu je mladostniško pitje alkohola vedno večji problem. Najstništvo in adolescenca sta zelo občutljivi in zahtevni obdobji odraščanja ter hkrati obdobji, ko popušča vpliv staršev in mladostniki naredijo prve korake k odraslosti in samostojnosti.

Toleranten odnos celotne družbe do alkohola ter informacije in vzorci vedenja, ki jih starši posredujejo svojim otrokom, igrajo zelo pomembno vlogo. Vedno več otrok in mladostnikov se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Otroci in mladostniki so zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov, občutljivejši za škodo, povezano z alkoholom. Čim mlajša je oseba, ko začne piti alkohol, tem večja je verjetnost, da bo imela pozneje v življenju zaradi alkohola težave. Zato je dopuščanje ali celo omogočanje pitja alkohola mladim nesprejemljivo.

Nosečnice in doječe matere

Pitje alkohola je odsvetovano že v času načrtovanja nosečnosti, v času nosečnosti in v času dojenja. Nobena alkoholna pijača ni varna. Pitje kakršne koli alkoholne pijače, predvsem med nosečnostjo in v času dojenja, je skrajno tvegano. Vsaka hrana in pijača, ki jo nosečnica zaužije, vpliva na njenega nerojenega otroka. Tako tudi alkoholne pijače preko posteljice (placente) prodrejo do nerojenega otroka, in plod lahko utrpi številne fizične in nevrološke poškodbe, ki lahko trajajo do konca njegovega življenja. Otroci se lahko zaradi materinega pitja alkoholnih pijač med nosečnostjo rodijo s hudim sklopom motenj, ki se imenuje fetalni alkoholni sindrom. Pitje alkoholnih pijač med nosečnostjo lahko povzroči spontani splav v zgodnji nosečnosti ali odmrtje ploda v kasnejših obdobjih nosečnosti, prezgodnji porod, prenizko porodno težo, nenadno smrt novorojenčka ter veliko drugih nevroloških motenj. Alkohol zavira normalno rast zarodka v maternici in tudi otrokov razvoj po rojstvu. Ker ni znana količina alkoholnih pijač, ki otroku ne škodi, velja pravilo, naj nosečnice alkoholnih pijač sploh NE pijejo.

Starostniki

Tvegano in škodljivo pitje alkohola pri starejših lahko vodi do številnih psihičnih, fizičnih in socialnih motenj. Poveča se tveganje za razvoj srčnih bolezni, visokega krvnega tlaka in možganske kapi. Tvegano pitje alkohola vodi do nesreč, prepoznano pa je tudi kot eden izmed treh najpomembnejših dejavnikov tveganja za padce, ki znatno pripomorejo k obolevnosti in umrljivosti v starosti. Poleg tega lahko zloraba alkohola vodi v nespečnost, zveča tveganje za inkontinenco (nehoteno uhajanje urina ali blata), osteoporozo, poslabša simptome Parkinsonove bolezni, vodi pa tudi do bolezni prebavil. Povzroča torej fizične poškodbe, finančne težave, socialno osamljenost, slabo prehranjenost ter čustvene in psihološke probleme, vključujoč depresijo, kognitivni upad in upad spomina.

Pri starejših ljudeh tudi presnova alkohola poteka počasneje, zato se lahko posledice tveganega pitja pokažejo prej in že pri veliko manjši količini zaužitega alkohola.

Poleg vseh že naštetih težav pa je treba posebno pozornost posvetiti še interakciji alkohola in zdravil, saj ima večji odstotek starostnikov redno predpisana različna zdravila.

Kronični bolniki in prejemniki zdravil

Sočasno jemanje zdravil in pitje alkohola je močno odsvetovano, saj lahko zaradi številnih medsebojnih učinkov pride do neželenega medsebojnega delovanja, spremenjene učinkovitosti zdravil, poslabšanja bolezni ali celo življenjsko nevarnih situacij in smrti.
Alkohol lahko na učinek zdravil vpliva na različne načine. Lahko spremeni učinek zdravil, tako da delujejo močneje, in v takih primerih se največkrat poveča pomirjevalni učinek. Tveganje je še večje, če oseba jemlje več zdravil naenkrat. V takih primerih lahko součinek zdravil in alkohola izzove komo ali celo smrt. Alkohol lahko tudi zmanjša učinek zdravila ali pa zaradi počasnejšega izločanja zdravil iz telesa poveča tveganje za pojav neželenih učinkov. V kombinaciji z nekaterimi zdravili pa lahko še dodatno zmanjša sposobnost upravljanja vozil in strojev.