Telesno zdravje

Skorajda ni organa v človeškem telesu, ki ga zloraba alkohola ne bi prizadela. Najpogosteje so okvarjeni srce, jetra, želodec ter periferni in centralni živčni sistem. Zaradi alkohola začnejo propadati celice. Alkohol je strup, ki deluje škodljivo na vsako celico v telesu. Prizadeti so lahko vsi organi, najbolj pa jetra, srce in možgani. Za nekatere izmed bolezni je alkohol edini vzrok.

Tvegano in škodljivo pitje je vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami, med katerimi so najbolj opazni sindrom odvisnosti od alkohola, jetrna ciroza, različne vrste raka in seveda poškodbe. Posledice dolgotrajnega čezmernega uživanja alkohola so predvsem različne kronične bolezni, visoko tvegano uživanje alkohola (opijanje) pa je najpogosteje povezano s kratkotrajnimi posledicami, predvsem s poškodbami (Kovše et al., 2011).

Alkohol je glavni preprečljivi dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, poškodb in za pojav nasilja (IVZ, 2010). Novejše raziskave dokazujejo tudi vzročno povezavo med škodljivo rabo alkohola in nalezljivimi boleznimi, kot sta tuberkuloza in okužba s HIV/aids (WHO, 2014).