Na NIJZ OE Murska Sobota omizje o posledicah na življenja otrok v alkoholični družini

16. 02. 2024

Pričetek akcije 40 dni brez alkohola smo na NIJZ Območni enoti Murska Sobota 15. februarja obeležili s pogovornim omizjem NACOA Slovenija - Društvom za pomoč otrokom alkoholikov. Na NIJZ se že sedmo leto pridružujemo omenjeni akciji Karitasa, saj imamo skupen cilj, in sicer vzpostavitev odgovornega odnosa do pitja alkohola. Menimo, da je to korak v pravo smer za naše zdravje in splošno dobro počutje, s tem pa kažemo tudi solidarnosti z vsemi tistimi, ki trpijo zaradi posledic povezanih s pitjem alkohola.

Na Območni enoti  Murska Sobota so se odločili, da pričetek akcije obeležijo z dogodkom namenjenim svojcem, ki jih pitje bližnjih oseb posebej prizadene. NACOA Slovenija je podporna organizacija za otroke zaznamovane s starševskim alkoholizmom. Prizadeva si za detabuizacijo kategorije otrok alkoholikov v javnosti in jim nuditi podporen ter informativen prostor.

V tednu med 11. in 17.2. 2024 poteka tako imenovani »COA week« – Teden otrok alkoholikov, ki letos nosi slogan »Naj ne boli-naj se celi«. V sklopu le tega je bilo organizirano pogovorno omizje z naslovom »Kaj pa otroci – Pomoč, upanje, zdravljenje«. Na omizju so sodelovali psihologinja Karmen Henigsman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Jasmina Kristovič, psihoterapevtka in Žiga Kastelic, odrasli otrok alkoholika. Omizje je povezovala Natalija Gorščak, avtorica dokumentarnega filma Otroci alkoholikov.

Teden otrok alkoholikov s sloganom: »Naj ne boli-naj se celi«

Odlična udeležba, odziv javnosti in medijev, dokazuje pomembnost tematike, ki jo je potrebno kontinuirano naslavljati.

 

Medijske objave o pogovornem omizju NACOA Slovenija: