Obeležitev Svetovnega dneva ozaveščanja o dostopnosti in SOPA prizadevanja za digitalno dostopnost ozaveščevalnih vsebin o alkoholni problematiki za osebe z različnimi oviranostmi

29. 05. 2023

18. maja je ob obeležitvi Svetovnega dneva ozaveščanja o dostopnosti v Tehnološkem parku v Ljubljani potekala 1. Konferenca o spletni in digitalni dostopnosti GAAD 23, katere smo se udeležili tudi mi.

Dogodek so skupaj organizirali Zavod A11Y.si, Zavod Beletrina, Ministrstvo za Digitalno Preobrazbo RS in AccessibleEU Slovenija. Dandanes si težko predstavljamo življenje brez digitalnih vsebin, saj je brskanje po spletu za večino ljudi povsem običajen del vsakdana. Vseeno pa digitalne vsebine še vedno niso enako dostopne za vse člane družbe, posebej prikrajšane so osebe z gibalnimi, slušnimi, vizualnimi, kognitivnimi, nevrološkimi in govornimi oviranostmi.

Namen konference je bi ravno ta – izpostaviti digitalno (ne)dostopnost in spodbuditi iskanje načinov za vključevanje vseh uporabnikov v digitalni svet. Potekala so predavanja o zakonodaji in delovanju inšpekcijske službe, saj tudi v Sloveniji sprejet Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA) zahteva ustrezne ukrepe na tem področju.

Probleme, s katerimi se soočajo na spletnih mestih, in možne rešitve so predstavili tudi predstavniki uporabnikov z različnimi oviranostmi, ki za zagotavljanje dostopne uporabniške izkušnje tudi aktivno sodelujejo v svojih delovnih okoljih. Udeleženci smo prav tako lahko preizkusili pripomočke, ki simulirajo njihovo izkušnjo, in tako na lastni koži izkusili spletno (ne)dostopnost.

Organizatorji dogodka si prizadevajo, da bi vsa spletna mesta omogočala enako dostopnost do vsebin za vse uporabnike, skrbnike spletnih mest pa pozivajo k enakemu cilju.

To si prizadeva tudi SOPA pri ozaveščanju o alkoholni problematiki in prizadevanjih za zamejevanje pitja alkohola. V ta namen smo spletno stran poskušali narediti čim bolj dostopno. Do naših vsebin lahko dostopate na več načinov. V pomoč so vam lahko orodja, ki jih najdete na spletni strani desno zgoraj (slika spodaj).

Spletna stran nudi