PREVENTIVNA AKCIJA “OTROCI ZA VARNOST V PROMETU” 2022

22. 11. 2022

Preventivna akcija “Otroci za varnost v prometu” že skoraj 20 let spodbuja k varni udeležbi v prometu, brez alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ter sporoča voznikom, da je trezna vožnja odgovornost vsakega posameznika, s katero poskrbimo za varnost celotne družbe. Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, je v Sloveniji pogost spremljevalec družabnega življenja. Vpet je v mnoge obrede, praznovanja in družbene dogodke, posledično pa se naša država po porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca uvršča v sam vrh med državami v Evropi.

Ena izmed tradicij, ki je globoko zakoreninjena v slovenskem kulturnem prostoru, je tudi martinovanje s številnimi dogodki, katerih ključen del je nazdravljanje z (mladim) vinom.

Zato so prav v dneh okoli martinovega območne enote NIJZ skupaj z vrtci, osnovnimi šolami in policijskimi postajami organizirale ulične akcije, s katerimi so nagovarjali udeležence v prometu in jih ozaveščali o škodljivih učinkih alkohola ter o tem, da je varen udeleženec v prometu samo trezen udeleženec (brez prisotnosti alkohola in ostalih psihoaktivnih snovi).

Že majhne količine popitega alkohola namreč vplivajo na zmanjšanje vozniških sposobnosti in slog vožnje, saj se spremeni naše zaznavanje, predvidevanje, presoja, odločanje in gibalna usklajenost. Večje je tveganje za nastanek prometne nezgode in težjo poškodbo, čemur pritrjujejo podatki policije, da vožnja pod vplivom alkohola botruje kar 1/3 prometnih nezgod s smrtnim izidom. Zato je pomembno, da v družbi vzpostavimo ničelno toleranco do alkohola, tako med vozniki kot tudi med kolesarji, pešci in drugimi udeleženci v prometu.

Cilj preventivne akcije je senzibilizirati javnost glede problematike alkohola v prometu in izboljšati prometno varnost v Sloveniji. Vrtčevski otroci in učenci nižjih razredov osnovnih šol se v razredu pogovarjajo o posledicah, ki jih lahko ima alkohol in se seznanjajo z varno udeležbo v prometu. Poleg tega ustvarjajo likovne izdelke, ki jih opremijo s preventivnimi sporočili o varni vožnji in odgovornem vedenju v prometu. Ob martinovem se izvede še ulični del akcije, ko otroci skupaj s policijsko patruljo svoje izdelke in sporočila delijo med ustavljene voznike in druge udeležence v prometu. Letos je k akciji pristopilo 75 vrtcev in šol ter skoraj 4000 otrok iz osrednjih in vzhodnih regij. S pozitivnimi odzivi so potrdili, da so bile preventivne aktivnosti uspešne. Želimo si, da bo njihovim sporočilom prisluhnilo in sledilo čim več odraslih.

 

 

 

Več o vplivu alkohola na zdravje najdete na povezavah:

https://www.sopa.si/

http://www.infomosa.si/

https://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moj-zivljenjski-slog/alkohol

 

Več o preventivni akciji »Otroci za varnost v prometu« najdete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/otroci-za-varnost-v-prometu-2022

 

Viri: https://www.nijz.si/sl/regije