Tvegano in škodljivo pitje alkohola predstavlja enega glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe, nezgode, … S pristopom SOPA želimo odpraviti oziroma zmanjšati negativne posledice takšnega pitja na različnih ravneh posameznikovega življenja ter vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji.

prva desktop infografika o mejah manj tveganega pitja alkohola

Aktualno

  • Starši in drugi odrasli naj spodbujajo nepitje alkohola med mladostniki

    Približuje se konec šolskega leta in počitnice, s tem pa tudi številne zabave, srečanja in drugi dogodki, ki pomenijo priložnost za pitje alkohola. Zato smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili nekaj dejstev in nasvetov za starše in druge odrasle glede spodbujanja mladih k nepitju alkohola. Mladostništvo je razvojno obdobje, v katerem se možgani intenzivno razvijajo. Še nedokončan razvoj sprednjega dela možganov pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti.

  • Rok Zaletel na konferenci v Bruslju predstavil projekt SOPA

    Na povabilo organizatorjev smo se udeležili letne konference Transnacionalne platforme Evropskega socialnega sklada, ki je med 21. in 22. majem potekala v kongresnem središču Area 42 v Bruslju. Namen konference, ki je hkrati predstavljala sklepni dogodek v delovanju transnacionalne platforme, saj ta prehaja v zadnjo fazo delovanja, je bil združiti pomembne deležnike oz. uporabnike storitev Evropskega socialnega sklada in preko primerov praks pokazati, kako je omenjeni sklad izboljšal kvaliteto življenja ljudi v Evropi.

  • Nekritičen odnos do alkohola v prometu občutimo vsi

    SOPA voznikov sicer neposredno ne nagovarja, so pa prav vozniki in drugi udeleženci v prometu med tistimi, ki lahko tragične posledice nekritičnega odnosa od pitja alkohola najhitreje občutijo. Že manjše količine alkohola v krvi zmanjšajo sposobnost za upravljanje vozila: podaljša se odzivni čas, zmanjšuje se pozornost, moteno je ocenjevanje razdalje in hitrosti ter zoženo je vidno polje. Pitje alkohola vpliva na presojo tako, da človek precenjuje lastne sposobnosti in je bolj pripravljen tvegati.