SOPA tudi na Festivalu zdravja v Postojni

24. 05. 2023

V petek, 19. maja 2023, smo se odzvali vabilu Centra za krepitev zdravja in Zdravstvenega doma Postojna ter se jim pridružili na Festivalu zdravja v Postojni. Pisana druščina stojnic je mimoidočim ponudila različne preventivne meritve in nasvete, kako skrbeti za svoje zdravje. Predstavili so se tudi vsi preventivni programi – Dora, Zora in Svit, ter program Mira in pristop SOPA. Predstavili so se tudi vsi preventivni programi – Dora, Zora in Svit, ter program Mira in pristop SOPA.

Ker v Primorsko-notranjski regiji beležimo več visoko tveganega opijanja kot je slovensko povprečje, višji pa je tudi delež prometnih nesreč, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola, smo obiskovalce želeli predvsem informirati o posledicah pitja alkoholnih pijač ter jim predstaviti novost na področju preventive: individualna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola, ki se izvajajo v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja po Sloveniji. Brezplačno so dostopna vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoj odnos do alkohola ali urediti svoje pivske navade.

Vetroven dan ni odpihnil dobre volje vseh sodelujočih in obiskovalcev, ki so se podili po pripravljenih poligonih, zavili v model napihljivega črevesja ali zavrteli SOPA kolo. Čez dan so tudi večkrat zatulile sirene reševalnih, gasilnih in policijskih vozil, ko so obiskovalci raziskovali njihovo notranjost in opremo.