Strokovna konferenca Skupnosti Most – »Zdravljenje je končano, kaj pa sedaj?«

24. 09. 2021

Na področju zamejevanja čezmernega pitja alkohola in zdravljenja sindroma odvisnosti od alkohola je dostopnost do vseh nivojev pomoči izjemnega pomena – od preventive, zdravljenja, reintegracije in spremljanja, do zmanjševanja škode. Kot odgovor na potrebe posameznikov in njihovih bližnjih, ki se pojavijo po zdravljenju sindroma odvisnosti od alkohola ali zasvojenosti z drugimi psihoaktivnimi snovmi, so v Skupnosti Most 16. septembra 2021 organizirali strokovno konferenco z naslovom "Zdravljenje je končano, kaj pa sedaj?".

                                                               Strokovna konferenca Skupnosti Most (avtor: Slovenska karitas)

Skupnosti Most je konzorcij štirih partnerskih organizacij: Zavoda Samarijan, Zavoda Pelikan Karitas, Društva Žarek upanja Slovenske karitas. Izvajajo program Skupnosti MOST, v katerega so vključeni uporabniki po zaključenem osnovnem zdravljenju zasvojenostmi (, droge), ki imajo težave z vsakodnevnim ohranjanjem treznosti. Sami se ne zmorejo uspešno spopadati s številnimi izzivi, ki jih prinaša življenje in so povezani s področjem celostnega zdravja. Pri uporabnikih programa zaznavajo pomanjkanje funkcionalnih sposobnosti, zdravih navad in odgovornosti za lastno življenje. Da bi zmogli biti kos zahtevam vsakodnevnega življenja, potrebujejo opolnomočenje, kontinuirano dolgoročno spremljanje ter strokovno in osebno podporo in vodenje – tudi pri osnovnih življenjskih opravilih.

Fokus tokratne konference je bila reintegracija, saj lahko življenje po končanem zdravljenju zasvojenosti z alkoholom ali drugimi drogami posameznika postavlja pred številne izzive, ki jim je sam včasih težko kos, brez močne podporne mreže njemu bližnjih oseb in različnih usposobljenih izvajalcev pomoči.

Rdeča nit in skupno sporočilo predavateljev je tako bilo, da je za reševanje problematike, povezane s čezmernim pitjem alkohola (od tveganega in škodljivega pitja, do sindroma odvisnosti od alkohola) potrebno medsektorsko povezovanje, multidisciplinarnost, celostno in usklajeno naslavljanje posameznikovih potreb: telesnih, psiholoških, duhovnih in socialnih. »Ponovno je bila poudarjena misel, da je človek celostno bitje in da poleg medicinskega ter terapevtskega pristopa, ob težavah kot je npr. odvisnost, predvsem potrebuje empatijo in pozitivno spodbudo, da v čim večji meri prevzame odgovornost za svoje življenje in aktivno sodeluje. In prav to lahko doživi v skupinski dinamiki, kjer lahko ponovno razvije samospoštovanje. Pot rehabilitacije ni kratka, včasih je po bolnišničnem zdravljenju potrebnih tudi do 5 let, da lahko nekdo po izkušnji zasvojenosti zopet samostojno zaživi.« (Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske Karitas)

Poleg dr. Zdenke Čebašek Travnik, ki je spregovorila o vlogi in pomenu skrivnosti v sistemski družinski dinamiki, je bil gost konference tudi Dr. Zoran Zoričić, predstojnik  Zavoda za izem in druge odvisnosti Psihiatrične klinike Kliničnega centra Sestre Milosrdnice v Zagrebu: »Problemi, povezani s pitjem so multidisciplinarni problem, ker zasvojenost ne ustvarja problema zgolj pri posamezniku. Fizične, psihološke, sociološke in duhovne poškodbe se kažejo pri vseh članih družine, kot tudi v njeni širši skupnosti.«

Več informacij o dogodku najdete TUKAJ, na voljo pa vam je tudi POSNETEK celotne konference.

 

ZVOČNI POSNETKI IZJAV

Predavateljica dr. Zdenka Čebašek Travnik

Predavatelj dr. Zoran Zorčić

Dalibor Jugović (udeleženec, Zavod Pelikan – Karitas)

dr. Mateja Markl (udeleženka, Agencija za varnost prometa – AVP)

Vir naslovne slike: https://www.freepik.com @wirestock