VABILO: Novinarska konferenca projekta SOPA

19. 06. 2018

19.6.2018 Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo potekala v četrtek, 21. junija 2018, ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Trubarjeva 2, Ljubljana, dvorana Pod kupolo, 3. nadstropje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo v letu 2016 pričeli s projektom SOPA, katerega kratice pomenijo Skupaj za odgovoren odnos do pitja […]

19.6.2018

Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo potekala v četrtek, 21. junija 2018, ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Trubarjeva 2, Ljubljana, dvorana Pod kupolo, 3. nadstropje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo v letu 2016 pričeli s projektom SOPA, katerega kratice pomenijo Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Projekt bo trajal do konca leta 2020, osnovni namen pa je odpraviti oziroma zmanjšati tvegano in škodljivo pitja alkohola v Sloveniji pri odraslih prebivalcih ter s tem zmanjšati negativne posledice na različnih ravneh posameznikovega življenja.

Projekt SOPA temelji na uvedbi interdisciplinarnega pristopa, ki vključuje deležnike iz zdravstvenega in socialnega sektorja in deležnike, ki delujejo na področjih dobrodelnih organizacij, verskih skupnosti, organizacij s splošno koristnim namenom, na področjih gibalno oviranih, na področjih duševnega zdravja, družine oz. socialnega varstva, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ter na področjih kulture, športa in brezposelnosti in zaposlenih.

Jeseni začnemo s pilotom projekta, ko bo  vzpostavljeno sodelovanje z zunanjimi deležniki, ki bodo omenjen pristop izvajali. Program je s svojimi aktivnostmi tekom prihodnjih treh let namreč zastavljen na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, saj želimo biti učinkoviti, delati s posamezniki, njihovimi svojci in ljudmi na terenu, saj je to edini način, da spremenimo odnos do pitja alkohola v naši družbi.

Več o projektu SOPA, pristopu SOPA in aktivnostih na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, bodo na novinarski konferenci povedali:

Nina Pirnat, dr. med. spec., direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
mag. Tadeja Hočevar, vodja projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola
mag. Vesna Kerstin Petrič, Ministrstvo za zdravje
prim. izr. prof. dr. Marko Kolšek, član razvojne ekipe SOPA in izvajalec na terenu
Štefan Lepoša, član Usmerjevalnega odbora projekta SOPA

Gradivo bo na voljo na novinarski konferenci. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite do srede, 20. junija 2018 na elektronski naslov pr@nijz.si.

PRIJAZNO VABLJENI!