Večja ogroženost za porast fetalnega alkoholnega sindroma med COVID-19

24. 04. 2020

Kanadska mreža za raziskovanje FASD in Center odličnosti za zdravje žensk sta, na osnovi aktualne raziskave o pitju alkoholnih pijač med prebivalci Kanade v času izolacije zaradi pandemije COVID-19, podala izjavo, v kateri so opozorili na večjo ogroženost za porast FASD. Omenjena raziskava je pokazala porast pitja alkohola v času izolacije zaradi pandemije COVID-19, najvišjega v starostni skupini 18 – 54 let.

Zaradi izolacije, ki jo doživljajo pari v rodni dobi, so tudi napovedi, da bo prišlo leta 2021 do porasta rojstev. Zato prebivalce Kanade spodbujajo k zavedanju, da pitje alkohola škodi zdravju ploda in mu lahko pusti trajne posledice, znane kot spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD).

Poleg pitja alkohola na tveganje za pojav FASD vplivajo še številni dejavniki, na primer splošno zdravje matere, prehrana, uporaba drugih psihoaktivnih snovi, raven stresa, prenatalna oskrba, pa tudi genetika. V nosečnosti ni znanega varnega časa ali količine in načina pitja alkohola, zato se strokovnjaki strinjajo, da je najvarneje ne piti alkohola v nosečnosti in spodbujajo ženske in njihove partnerje k prenehanju pitja alkohola že v času pred zanositvijo.

Celoten prispevek (v angleščini) je dostopen TUKAJ

Slovenska zloženka o alkoholu in nosečnosti, Za najboljši začetek, je dostopna TUKAJ

Vabimo vas tudi k branju članka:

Mednarodni strokovni simpozij na temo Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD)

in članka

Že ko načrtujeta otroka, recita alkoholu ne oba, bodoči oče in bodoča mama