ALI POZNAM DEJSTVA O ALKOHOLU?

23. 03. 2020

0% Če se po pitju alkohola lahko z zaprtimi očmi s prstom dotakneš nosu in hodiš v ravni liniji, je varno voziti avto. Drži Ne drži Pravilen odgovor! Napačen odgovor! Že manjše količine alkohola v krvi zmanjšajo sposobnost za vožnjo: podaljša se odzivni čas, zmanjša se pozornost, moteno je ocenjevanje razdalje in hitrosti ter zoženo […]

0%

Če se po pitju alkohola lahko z zaprtimi očmi s prstom dotakneš nosu in hodiš v ravni liniji, je varno voziti avto.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Že manjše količine alkohola v krvi zmanjšajo sposobnost za vožnjo: podaljša se odzivni čas, zmanjša se pozornost, moteno je ocenjevanje razdalje in hitrosti ter zoženo je vidno polje. Pitje alkohola vpliva na presojo, tako da človek precenjuje lastne sposobnosti in je bolj pripravljen tvegati.

Učinki so opazni že pri manjši količini alkohola v krvi, prav tako pa občutek opitosti oz. neopitosti ni dober pokazatelj posameznikovih sposobnosti!

Ženske se ob enaki količini alkohola hitreje opijejo kot moški.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Ženske so v povprečju manjše od moških, poleg tega imajo v telesu manjši delež vode. To pomeni, da se koncentracija alkohola v krvi hitreje zviša.

Rdeče vino je dobro za kri.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

V resnici velja ravno obratno: večje količine popitega alkohola lahko sčasoma povzročijo slabokrvnost zaradi motene presnove vitaminov, ki so soudeleženi pri tvorjenju rdečih krvnih celic (https://www.nalijem.si/vprasanja-odgovori-1).

Pogosto tudi slišimo, da je rdeče vino dobro za srce in krvni obtok. Nekatere raziskave so pokazale na možnost, da manjše količine alkohola lahko ščitijo srce in zmanjšujejo možnost nastanka srčnega infarkta, vendar le pri nekaterih moških in ženskah srednjih let. Zanesljivih dokazov o pozitivnem delovanju alkohola ni dovolj, da bi njegovo pitje lahko priporočali, še posebej, če pri tem upoštevamo škodljivo delovanje alkohola na večino drugih organov v telesu (Kolšek, 2016). Prav tako ne moremo predvideti vpliva alkohola na srčno-žilni sistem, saj je odvisen tako od individualnih, genetskih in fizioloških dejavnikov kot tudi od socialnih in ekonomskih. Alkohol v večjih količinah okvarja srčno mišico, vpliva na ritem bitja srca, zvišuje krvni tlak ter povečuje količino maščobe v krvi, telesno težo in tveganje za hemoragično možgansko kap.

Obilen zajtrk, kava, nekaj kozarcev vode in hladna prha so dober recept za preganjanje mačka.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Recepta za preganjanje mačka v resnici ni, razen seveda, da upoštevate meje manj tveganega pitja alkohola. Telo, predvsem jetra, potrebuje svoj čas, da popiti alkohol presnovi – 1 merico v uri do uri in pol.

Taktike, ki jih mnogi uporabljajo, lahko prispevajo k boljšemu počutju (npr. pitje vode odpravlja dehidracijo, kava človeka prebudi) ali k »prikrivanju« posledic čezmernega pitja alkohola (npr. protibolečinske tablete), toda boljše počutje še ne pomeni, da v krvi ni več alkohola, ter ne odpravi učinkov, ki jih ima pitje alkohola na posameznikovo koordinacijo gibov, reakcijski čas in presojo!

* 1 merica = 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali 0,3 dcl žgane pijače

Če popiješ eno pivo, še lahko voziš.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Če ste pili alkohol, vožnjo odsvetujemo, saj že manjša količina alkohola v krvi zmanjša sposobnost za upravljanje vozila!

Tudi če se osredotočimo le na zakonsko določene omejitve (pod 0,5 promila za običajne voznike oz. 0,0 promila za voznike začetnike in poklicne voznike), trditev ne drži za vse niti za vse okoliščine.

Koncentracija alkohola v krvi je odvisna, poleg seveda od količine popite alkoholne pijače in vsebnosti alkohola v njej, tudi od spola, telesne teže, morebitne hrane v želodcu in časa trajanja pitja. Za hitro oceno: če posameznik na prazen želodec na hitro popije eno veliko pivo (20 g alkohola) in ima telesno težo pod 60 (za ženske) ali 75 kilogramov (za moške), bo koncentracija alkohola v krvi v eni uri dosegla vrednost okoli 0,5 promila.

Če poješ veliko (mastne) hrane, lahko popiješ več.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Res je, da hrana, predvsem takšna z več maščob, upočasni absorpcijo alkohola, saj ta potrebuje dalj časa, da pride v tanko črevo, kjer se hitreje vsrka v kri, vendar se bo nazadnje ves ta alkohol absorbiral v krvni obtok, tako da se posledicam čezmernega pitja alkohola ni mogoče izogniti.

Ob tem je potrebna tudi pozornost, ker je za absorpcijo in posledično učinkovanje določene količine alkohola potrebno dalj časa, kar lahko zmoti presojo o tem, kdaj je bilo »preveč«.

Ob mrzlih dneh se z alkoholno pijačo lahko pogreješ.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Pod vplivom alkohola se žile v podkožju razširijo, zaradi česar ima človek res občutek, da mu je topleje, vendar takrat izgublja več toplote, kot bi je sicer.

Za lažje dojenje je dobro popiti kozarec piva.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Ženskam, ki dojijo, svetujejo, naj pijejo dovolj tekočine, vendar ne alkoholnih pijač, saj alkohol prehaja v mleko in lahko škoduje razvoju otroka.

Res je, da nekatere snovi v pivu spodbujajo proizvodnjo mleka, prav alkohol pa jo zavira! Edini pozitivni učinek pitja alkohola bi v tem primeru lahko bila večja sproščenost, vendar zaradi posledic, ki jih ima pitje alkohola na otroka, svetujemo, da se poskusite sprostiti na drugačen način.

Pitje alkohola je dobro za srce in slabo za jetra.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Nekatere študije so pokazale možnosti, da bi lahko alkohol v majhnih količinah ščitil srce, a se je izkazalo, da je ta učinek možen le pri specifičnih skupinah ljudi, kar je odvisno od mnogih različnih dejavnikov. Prav tako se je pri mnogih izmed teh študij ugotovila neustrezna metodologija, saj v vzorcu abstinentov niso preverjali ali so alkohol pili preden so postali abstinenti (lahko tudi zdravljeni s SOA). Večina novejših študij je tudi pokazala, da pitje alkohola vpliva na nepravilno delovanje srca, kar lahko pripelje do miokardije.

Popiti malo vsak dan je bolje kot popiti veliko čez vikend.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Pri visoko tveganem opijanju – pitju večje količine alkohola v krajšem času – se pojavijo škodljive posledice, od dehidriranosti, slabosti, »mačka«, možnih poškodb zaradi izgube koordinacije in ravnotežja ali slabih odločitev do zastrupitve in izgube zavesti. Vendar te posledice niso le kratkoročne! Zaradi visokega nihanja koncentracije alkohola v krvi opijanje močneje poškoduje možgane (bolj kot redno pitje manjših količin) in zmanjša zmožnost posameznika za pomnjenje, učenje in sprejemanje odločitev.

Zato je najbolje, da upoštevate meje manj tveganega pitja alkohola, ki določajo tudi, koliko največ lahko popijete ob posebnih priložnostih. Če ob posebnih priložnostih popijete 3 merice (za ženske) ali 5 meric (za moške), potem je malo možnosti, da bi imeli zaradi pitja alkohola težave.

* 1 merica = 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali 0,3 dcl žgane pijače

Nimam težav z alkoholom, saj nisem zasvojena.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Zasvojenost z alkoholom je ena izmed možnih negativnih posledic pogostega pitja alkohola, ki s seboj prinaša še mnogo škodljivih posledic za zdravje, socialne odnose in delazmožnost. To pa ne pomeni, da negativne posledice pitja alkohola niso prisotne, že preden posameznik postane zasvojen. Tudi tvegana in škodljiva raba alkohola namreč lahko bistveno vplivata na zdravje, odnose, delazmožnost in tvegana vedenja. Zaradi splošnega sprejemanja pitja alkohola se velikokrat ne zavedamo, da smo mogoče razvili vzorec pitja, ki za nas že pomeni težavo, saj lahko vodi v resne negativne posledice.

Ali ste zasvojeni z alkoholom, lahko preverite na naslednji povezavi: Ali pijem preveč

Tudi če niste zasvojeni z alkoholom, to še ne pomeni, da nimate težav. Zdravstvene težave, težave v odnosih z bližnjimi, sodelavci ipd. niso le posledica zasvojenosti, lahko jih povzroči tudi tvegano ali škodljivo pitje alkohola.

Leta 2018 je registrirana poraba alkohola znašala 5 litrov čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let.

Pravilen odgovor! Napačen odgovor!

Leta 2018 je registrirana poraba alkohola znašala skoraj 10 litrov čistega alkohola na prebivalca Slovenije starega 15 let ali več. V povprečju to pomeni: 38 L vina IN 93 L piva IN 3 L žganja.

ALI POZNAM DEJSTVA O ALKOHOLU?

Najlepša hvala, da ste izpolnili test »Ali poznam dejstva o alkoholu«.

Test "Ali pijem preveč" lahko izpolnite tukaj:
https://www.sopa.si/kakovost-zivljenja/ali-pijem-prevec/

Več o registrirani porabi alkohola v RS:
https://www.nijz.si/sl/v-sloveniji-visoka-registrirana-poraba-alkohola-a-v-2016-spodbudno-nizja-kot-leto-prej