Dan brez alkohola tudi v Kranju in Cerknem: Preventivni programi ponujajo veliko možnosti

10. 03. 2023

V sodelovanju z Mestno občino Kranj in Mestno knjižnico Kranj smo sodelavci NIJZ 8. marca v centru mesta obeležili Dan brez alkohola. V ta namen smo na stojnici pred knjižnico delili promocijsko ter zdravstveno vzgojno gradivo, preko »kolesa zdravja« preverjali poznavanje dejstev glede pitja alkohola in na poligonu preizkušali, kako se mimoidoči znajdejo pri manevriranju ob uporabi očal za simulacijo opitosti. V Kranju smo otvorili niz skupno 9 dogodkov Dan brez alkohola, ki jih organiziramo v marcu in aprilu v 9 regijah po Sloveniji. Sledil je še en dogodek dober teden kasneje, in sicer v Cerknem, ostali še sledijo.

DBA CERKNO, 16. 3. 2023

V četrtek je pred Centrom za šolske in obšolske dejavnosti Cerkno potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki smo ga na NIJZ organizirali skupaj s pomočjo Zdravstvenega doma Idrija. Dan brez alkohola smo začeli obeleževati pred 5 leti v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju. Z nami so tokrat sodelovali tudi Policijska postaja Idrija in Osnovna šola Cerkno.

Na dogodku smo se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Vsako leto ugotavljamo tudi, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji, prav tako nad miti, ki jih razbijamo preko sproščene igre »kolo sreče« na temo alkoholne problematike. Med miti, ki jih ovržemo, je tudi ta, da je alkohol dober za kri.

Registrirana poraba alkohola je v Sloveniji v letu 2021 znašala 10,62 l čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana (v večini domača pridelava) številko povzdigne vsaj še za petino. Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno (starost 18 – 74 let; CINDI 2020). To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač.

Zdravstvena regija Ljubljana, kamor uvrščamo tudi občini Idrijo in Cerkno, je sicer nekoliko boljša od slovenskega povprečja, ko gledamo podatke o visoko tveganem opijanju. Slovensko povprečje znaša 42,8 odstotka. Žal pa so podatki v omenjenih občinah glede bolezni, pripisljivih alkoholu, višji od slovenskega povprečja, ki znaša 1,8 na 1000 prebivalcev. Prav tako sta omenjeni občini nad slovenskim povprečjem, kar se tiče prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji. To znaša 8,9 odstotka. Vse to potrjuje našo odločitev, da smo dogodek Dan brez alkohola organizirali prav tam. Več lokalnih podatkov lahko najdete na portalu Zdravje v občini TUKAJ.

Podrobneje smo predstavili tudi naše aktivnosti in delavnice, ki jih izvajamo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v omenjenih centrih, vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe.

Medijske objave na temo dogodkov Dan brez alkohola lahko najdete TUKAJ.

Več o aktivnostih na področju alkohola najdete na naši spletni strani, kjer se lahko anonimno pogovorite tudi s spletnim svetovalcem TUKAJ.
Več o programih preventive lahko najdete na spletni strani Skupaj za zdravje TUKAJ. V sklopu obeležitve Dan brez alkohola bomo organizirali skupno 9 dogodkov po Sloveniji. Več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.

 

DBA KRANJ, 8. 3. 2023

Vrhunec dogodka in največji obisk se je zgodil po 11:00, ko se je ploščad napolnila z dijaki in profesorji kranjskih srednjih šol, uslužbenci MO Kranj in obiskovalci knjižnice, ki so pričakali udeležence teka ob otvoritvi razstave Stop zasvojenosti.

Razstavo in ta del aktivnosti je skupaj s kranjskimi šolami in javnimi zavodi organizirala Lokalna akcijska skupina za preprečevanje zlorabe drog v Mestni občini Kranj. Dijaki so v natečaju razmišljali in ustvarjali grafike vezane na bremena in tegobe zasvojenosti. Ob prihodu je vse navzoče nagovoril tudi župan Mestne občine Kranj, gospod Matjaž Rakovec, ki se je nato preizkusil tako v kvizu in poligonu. Tudi dijaki so se preizkusili v poligonu ter kvizu in pokazali zavidljivo poznavanje alkoholne problematike.

Naša prizadevanja so prepoznali tudi lokalni mediji, ki nas na samem dogodku tudi obiskali. Skupaj smo širili pomembno sporočilo o zdravih izbirah in o možnostih, ki jih ponuja udeležba v programih preventive.

V sklopu obeležitve Dan brez alkohola bomo organizirali skupno 9 dogodkov po Sloveniji. Več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.