Dogodki Dan brez alkohola po Sloveniji

22. 05. 2023

DBA (Dan brez alkohola) dogodki - Marca in aprila so v 9 regijah po vsej Sloveniji potekali dogodki Dan brez alkohola (DBA), ki so jih sodelavci NIJZ-ja organizirali sami in pa tudi v sodelovanju z mnogimi organizacijami in društvi. Na dogodkih ste jih lahko našli na stojnicah, kjer ste si lahko pogledali promocijsko gradivo, sodelovali v nagradnih igrah, preizkusili, kako se znajdete pri manevriranju ob uporabi očal za simulacijo opitosti in kako dobro poznate dejstva o pitju alkohola. Lepo vabljeni, da si ogledate nekaj utrikov z dogodkov.

DBA RAVNE NA KOROŠKEM, 22.4.2023

V soboto, 22. aprila 2023, je na Mestni tržnici na Ravnah, v okviru Dneva za spremembe potekal tudi »Dan brez alkohola«, ki smo ga na NIJZ organizirali skupaj s pomočjo Občine Ravne na Koroškem. Z našo NIJZ sodelavko Branko Božank so tokrat sodelovali tudi Policijska postaja Ravne na Kor., Koroško društvo za boj proti raku ter Zdravstveno-vzgojni center Ravne na Koroškem.

Na dogodku smo se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Obiskovalci so lahko s pomočjo očal, ki simulirajo različne stopnje opitosti, izkusili, kako alkohol negativno  vpliva na naše motorične sposobnosti, policist pa jim je podrobneje predstavil tveganja, ki jih alkohol predstavlja v prometu. Vsako leto ugotavljamo tudi, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji, prav tako nad miti, ki jih razbijamo preko sproščene igre »kolo sreče« na temo alkoholne problematike. Med miti, ki jih ovržemo je tudi ta, da je alkohol dober za kri.

Naslavljanje alkoholne problematike smo vključili še v Dan zdravja v Dravogradu (14. april 2023), kjer smo za odrasle obiskovalce pripravili predavanje z naslovom Tvegano in škodljivo pitje alkohola, za otroke OŠ Neznanih talcev in Vrtca Dravograd ter učence OŠ Šentjanž pri Dravogradu pa zanimive gibalno-informativne delavnice. Z informativno stojnico pa smo kot območna enota NIJZ bili 22. aprila prisotni tudi na dogodku Tek zdravja v Slovenj Gradcu.

Podrobneje smo predstavili tudi naše aktivnosti in delavnice, ki jih izvajamo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v omenjenih centrih, vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe. V naši regiji se lahko teh udeležite v zdravstvenih domovih Ravne na Kor., Dravograd in Slovenj Gradec, več informacij pa najdete tudi na spletni strani programa skupaj za zdravje.

 

 

 

DBA CELJE, 12.4.2023

Ob izteku Karitasove akcije “40 dni brez alkohola” in praznovanju svetovnega dneva zdravja so NIJZ OE Celje, Mestna občina Celje in Celje Zdravo mesto organizirali strokovni posvet “Skupaj za zdrav življenjski slog”.

V prvem delu se je posvet osredotočil predvsem na ugotovitve raziskav o vplivu pandemije na življenjski slog posameznika ter pasti novih tobačnih izdelkov. Predstavljeni so bili novi tobačni in nikotinski izdelki, ki so vse bolj priljubljeni med mladimi, pa tudi načini ozaveščanja in oblike pomoči pri opuščanju kajenja.

V nadaljevanju je bila v ospredju alkoholna problematika. Raziskave namreč kažejo, da vsak drugi odrasli Slovenec vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njem že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkohola. Savinjska regija beleži zelo visok delež visoko tveganega opijanja (47,70 %; slovensko povprečje je 42,80 %), se je pa v regiji v zadnjih šestih letih znižala stopnja bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu, pri osebah starejših od 15 let in ostaja pod slovenskim povprečjem.

Zelo zanimiv vpogled iz psihiatrične ambulante je najprej podala klinična psihologinja iz Psihiatrične bolnišnice Vojnik, kar je sprožilo dodatna vprašanja iz publike. Zahtevno pot zdravljenja je opisal tudi član Skupnosti Anonimnih Alkoholikov Slovenije. Preventivne programe in aktivnosti za krepitev zdravja ter preprečevanje in zmanjševanje škode, ki jo povzroča alkohol, pa so predstavile sodelavka NIJZ na SOPA pristopu ter strokovni delavki iz ZVC Nazarje in CKZ Celje.

Posvet je bil namenjen strokovnim delavcem v šolstvu, zdravstvu, socialnem delu ter nevladnih organizacijah. V dvorano Gimnazijka na I. gimnaziji v Celju pa so pokukali tudi gimnazijci in drugi zainteresirani, saj je bil dogodek dobra priložnost za spoznavanje, izmenjavo mnenj ter druženje.

 

 

DBA LENART, 12.4.2023

V sredo, 12. 4. 2023  smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – Območna enota Maribor v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Lenart, obeležili »Dan brez alkohola 2023« in razbijali mite o alkoholu.

Dogodek je potekal pred Zdravstvenim domom Lenart med 9:00 in 12:00 in v okviru le tega so potekale različne javnozdravstvene aktivnosti. Obiskovalci so se lahko udeležili prijetnega pohoda v naravo (7,5 km), ki sta ga vodili fizioterapevtka in kineziologinja iz Centra za krepitev zdravja Lenart.

Na različnih stojnicah pa so se mimoidoči lahko pozanimali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu, pridobili informacije na temo zdravega življenjskega sloga, si ogledali promocijsko-prosvetno gradivo, spoznali mite in dejstva o pitju alkoholnih pijač ter preizkusili svoje znanje s sodelovanjem v nagradnem kvizu. S preventivnimi dejavnostmi se nam je pridružil tudi uslužbenec Policijske postaje Lenart in obiskovalci so se lahko preizkusili na poligonu ob uporabi očal za simulacijo opitosti, kar je poželo veliko zanimanja.

Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju, za vse udeležence pa je bila na voljo zdrava pogostitev.

Dan brez alkohola je dan, ko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želimo javnosti predstaviti naše aktivnosti, se pogovoriti o zdravih življenjskih izbirah in odgovornem odnosu do alkohola. Letos ga izvajamo že petič po vseh devetih zdravstvenih regijah v Sloveniji, saj želimo, da bi imeli v Sloveniji vsaj en dan na leto popolnoma brez alkohola.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega Doma Lenart je podrobneje predstavil svoje aktivnosti in zdravstveno-vzgojne delavnice. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v vseh CKZ/ZVC-jih po celi državi vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobliže pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe.

Še več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.

Medijske objave na temo dogodkov Dan brez alkohola lahko najdete TUKAJ.

 

 

DBA NOVO MESTO, 6.4.2023

Ob akciji 40 dni brez alkohola smo v novomeški regiji na Radiu Sraka pripravili kratko pogovorno oddajo, kjer smo poslušalcem predstavili pomen odgovornega odnosa do alkohola in informacije o tem, kakšne vplive ima lahko tvegano in škodljivo pitje alkohola na zdravje posameznika. Na največjem regijskem kmetijskem sejmu “Gregorjev sejem”, ki je potekal od 10. do 12. marca v Novem mestu smo udeležence informirali o posledicah tvegane in škodljive rabe alkohola na zdravje. V sklopu svetovnega dne zdravja smo 6. aprila na strokovnem srečanju »Duševno zdravje otrok in mladostnikov gradimo skupaj« pripravili stojnico SOPA, kjer so udeleženci prejeli informacije o vplivu pitja alkohola na zdravje in o delovanju Programa SOPA v Sloveniji.

Še več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.

Medijske objave na temo dogodkov Dan brez alkohola lahko najdete TUKAJ.

 

DBA MURSKA SOBOTA, 5.4.2023

V sredo, 5. aprila 2023, je na trgu Martina Luthra v Murski Soboti potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki ga je naša NIJZ sodelavka Jasmina Črnko Papić organizirala skupaj z Mestno občino Murska Sobota – Zdravim mestom.

Z nami so tokrat sodelovali: Pomurski muzej Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota in sicer: Center za krepitev zdravja, Center za duševno zdravje odraslih in Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, Hiša sadeži družbe Murska Sobota, Društvo nova pot Radenci, ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Pomurski muzej Murska Sobota je v ta namen organiziral tudi dve brezplačni vodenji po stalni razstavi. V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je obiskovalcem še vedno na voljo informacijski pult z gradivi.

Na dogodku smo se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Vsako leto ugotavljamo tudi, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji, prav tako nad miti, ki jih razbijamo preko sproščene igre »kolo sreče« na temo alkoholne problematike.

 

DBA IZOLA, 5.4.2023

V sredo, 5. aprila 2023, se je na Lonki v Izoli odvil še eden izmed dogodkov »Dan brez alkohola«, ki potekajo v času Karitasove akcije “40 dni brez alkohola” v vseh devetih zdravstvenih regijah v Sloveniji.

Naši NIJZ sodelavki Irena Jerič in Ana Peršič sta združili moči s Centrom za krepitev zdravja – ZD Izola in k sodelovanju povabili številne organizacije in društva, ki delujejo v lokalnem okolju. Policijska postaja Izola, Društvo zdravljenih alkoholikov Obala, Združenje Europa Donna Slovenija, podružnica Obala, Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Izola, Medgeneracijski center Izola, Univerza za tretje življenjsko obdobje Izola, Društvo prijateljev mladine Izola, Osnovna šola Livade Izola, Turistično in kulturno društvo Šparžin – Korte ter Društvo Šola zdravja Obala so se z obiskovalci pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah in predstavili vire pomoči ter možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga.

Raziskave namreč kažejo, da vsak drugi odrasli Slovenec vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njem že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkohola. V Obalno-kraški regiji beležimo še več visoko tveganega opijanja (46,60 %) kot je slovensko povprečje (42,80 %). Višji od slovenskega povprečja (8,90 %) je tudi delež prometnih nesreč, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola (11,70 %). Sicer pa se od leta 2016 ta odstotek v regiji vsako leto veča, vsako leto je bil tudi višji od slovenskega povprečja.

Prav zato smo obiskovalcem predstavili novost na področju preventive: individualna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola, ki jih izvajamo v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja po Sloveniji. Brezplačno so dostopna vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoj odnos do alkohola ali urediti svoje pivske navade.

Sončen dan je na Lonko privabil številne mimoidoče, ki so se lahko preizkusili v hoji po poligonu z »alko« očali, zavrteli SOPA kolo ali preverili svoje dejavnike tveganja za zdravje. Sproščeno popoldne je hitro minilo tudi ob ustvarjalnih dejavnostih in poizkušanju zdravih dobrot, ki so prave izbire za bolj zdrav način življenja.

Še več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.

Medijske objave na temo dogodkov Dan brez alkohola lahko najdete TUKAJ.

 

DBA TOLMIN, 24.3.2023

V petek, 24. marca 2023, je na Mestnem trgu v Tolminu potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki sta ga na NIJZ OE Nova Gorica organizirali Irena Jerič in Ana Peršič s pomočjo Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstveni dom Tolmin in Občino Tolmin. »Dan brez alkohola« smo začeli obeleževati pred petimi leti v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju.

Za živahno dopoldansko dogajanje so, poleg organizatorjev NIJZ in ZVC Tolmin, poskrbeli še Center za duševno zdravje – ZD Tolmin, Center za socialno delo Severna Primorska Enota Tolmin, Policijska postaja Tolmin, Klub zdravljenih alkoholikov Tolmin, Društvo Al-Anon Tolmin, Rdeči križ Slovenije – območno združenje Tolmin, Tolminska območna Karitas, Posoški razvojni center – enota Ljudska univerza, OŠ Franceta Bevka Tolmin, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Društvo Šola zdravja Tolmin, Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim ko-RAK.si in Društvo za zdrave dojke.

Z več kot 300 obiskovalci smo delili informacije o alkoholni problematiki, preko igre »kolo sreče« razbijali mite o alkoholu in se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu. V goriški regiji sicer beležimo nekoliko manj visoko tveganega opijanja kot je slovensko povprečje, obratno pa je pri prometnih nesrečah, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola. V regiji je bilo takih več kot 10 %, medtem ko je v Sloveniji delež 8,99 %. Tudi stopnja bolezni, pripisljivih alkoholu, je v regiji nekoliko višja od slovenskega povprečja, in znaša 2 na 1000 prebivalcev (Zdravje v občini, 2021).

Poskrbeli smo tudi, da je vsak lahko izvedel, kje poiskati pomoč ob težavah in katere so možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Predvsem smo želeli predstaviti nov vir pomoči – SOPA individualno svetovanje, ki je na voljo v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Brezplačna svetovanja so dostopna vsem, ki želijo zmanjšati oz. opustiti pitje alkohola ali se s strokovnjakom pogovoriti o svojem odnosu do alkohola.

Veseli nas, da nam je prisluhnilo veliko mladih, od vrtčevskih malčkov do osnovnošolcev in dijakov. Odnos do pitja alkohola se namreč vzpostavi že v rani mladosti, podatki pa žal kažejo, da je v Sloveniji vsak sedmi 11-letnik že poskusil alkoholno pijačo, vsak četrti 17-letnik pa posega po alkoholni pijači redno vsak teden (HBSC, 2018). Ker govorimo o obdobju razvijajočih se možganov, ima lahko pitje alkoholnih pijač v tem času še več negativnih posledic na mlado telo.

Z nami se je podružil tudi tolminski župan Alen Červ, ki je pohvalil odziv lokalnih ustanov in društev. Z interaktivnimi vsebinami so namreč ponudili praktičen vpogled v posledice pitja alkohola in usmeritve v izbire za bolj zdrav način življenja.

Še več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.

Medijske objave na temo dogodkov Dan brez alkohola lahko najdete TUKAJ.

 

DBA CERKNO, 16. 3. 2023

V četrtek je pred Centrom za šolske in obšolske dejavnosti Cerkno potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki ga je na NIJZ organiziral Rok Zaletel skupaj s pomočjo Zdravstvenega doma Idrija. Dan brez alkohola smo začeli obeleževati pred 5 leti v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju. Z nami so tokrat sodelovali tudi Policijska postaja Idrija in Osnovna šola Cerkno.

Na dogodku smo se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Vsako leto ugotavljamo tudi, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji, prav tako nad miti, ki jih razbijamo preko sproščene igre »kolo sreče« na temo alkoholne problematike. Med miti, ki jih ovržemo, je tudi ta, da je alkohol dober za kri.

Registrirana poraba alkohola je v Sloveniji v letu 2021 znašala 10,62 l čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana (v večini domača pridelava) številko povzdigne vsaj še za petino. Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno (starost 18 – 74 let; CINDI 2020). To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač.

Zdravstvena regija Ljubljana, kamor uvrščamo tudi občini Idrijo in Cerkno, je sicer nekoliko boljša od slovenskega povprečja, ko gledamo podatke o visoko tveganem opijanju. Slovensko povprečje znaša 42,8 odstotka. Žal pa so podatki v omenjenih občinah glede bolezni, pripisljivih alkoholu, višji od slovenskega povprečja, ki znaša 1,8 na 1000 prebivalcev. Prav tako sta omenjeni občini nad slovenskim povprečjem, kar se tiče prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji. To znaša 8,9 odstotka. Vse to potrjuje našo odločitev, da smo dogodek Dan brez alkohola organizirali prav tam. Več lokalnih podatkov lahko najdete na portalu Zdravje v občini TUKAJ.

Podrobneje smo predstavili tudi naše aktivnosti in delavnice, ki jih izvajamo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v omenjenih centrih, vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe.

Medijske objave na temo dogodkov Dan brez alkohola lahko najdete TUKAJ.

Več o aktivnostih na področju alkohola najdete na naši spletni strani, kjer se lahko anonimno pogovorite tudi s spletnim svetovalcem TUKAJ.
Več o programih preventive lahko najdete na spletni strani Skupaj za zdravje TUKAJ. V sklopu obeležitve Dan brez alkohola bomo organizirali skupno 9 dogodkov po Sloveniji. Več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.

 

DBA KRANJ, 8. 3. 2023

Vrhunec dogodka in največji obisk se je zgodil po 11:00, ko se je ploščad napolnila z dijaki in profesorji kranjskih srednjih šol, uslužbenci MO Kranj in obiskovalci knjižnice, ki so pričakali udeležence teka ob otvoritvi razstave Stop zasvojenosti. Na dogodku je bil kot organizator in predstavnik NIJZ-ja prisoten naš sodelavec Rok Zaletel.

Razstavo in ta del aktivnosti je skupaj s kranjskimi šolami in javnimi zavodi organizirala Lokalna akcijska skupina za preprečevanje zlorabe drog v Mestni občini Kranj. Dijaki so v natečaju razmišljali in ustvarjali grafike vezane na bremena in tegobe zasvojenosti. Ob prihodu je vse navzoče nagovoril tudi župan Mestne občine Kranj, gospod Matjaž Rakovec, ki se je nato preizkusil tako v kvizu in poligonu. Tudi dijaki so se preizkusili v poligonu ter kvizu in pokazali zavidljivo poznavanje alkoholne problematike.

Naša prizadevanja so prepoznali tudi lokalni mediji, ki nas na samem dogodku tudi obiskali. Skupaj smo širili pomembno sporočilo o zdravih izbirah in o možnostih, ki jih ponuja udeležba v programih preventive.

V sklopu obeležitve Dan brez alkohola bomo organizirali skupno 9 dogodkov po Sloveniji. Več o dogodkih, lokacijah in terminih lahko preberete TUKAJ.