Jesenske aktivnosti ozaveščanja tudi s SOPA pridihom

14. 10. 2023

Topli septembrski dnevi so se izkazali kot nalašč za nekaj promocijskih aktivnosti, na katerih smo sodelovali tudi sodelavci skupine SOPA. V Kranju smo na Gimnaziji Franceta Prešerna sodelovali pri preventivnem dnevu pod sloganom "Biti trezen ne pomeni biti brezvezen", v Novi Gorici smo bili del reginalnega posveta "Heroji furajo v pižamah", v Luciji pa smo sodelovali na dogodku "Skupaj delamo za zdravje.

SOPA med mladimi v Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj

Na povabilo šole in v sodelovanju s Policijsko postajo Kranj smo sodelavci NIJZ OE Kranj in OE Ljubljana za dijake višjih letnikov Gimnazije Franceta Prešerna Kranj pripravili preventivni dan pod sloganom »Biti trezen ne pomeni biti brezvezen«.

Na dogodku smo s pomočjo kolesa zdravja razbijali mite o alkoholu, s pomočjo poligona za uporabo očal za simulacijo opitosti preverjali spremenjene motorične sposobnosti, s policistko razpravljali o varnostnih in prometnih tveganjih povezanih s pitjem ter v debatnem kotičku razpravljali o odnosu srednješolcev do pitja alkohola. Z dogodkom smo mlade odrasle ozaveščali o tveganjih povezanih s pitjem, promovirali zdrave življenjske izbire in delavnice v lokalnem centru za krepitev zdravja.

SOPA na regionalnem posvetu »Heroji furajo v pižamah« v Novi Gorici

Na regionalnem posvetu »Heroji furajo v pižamah« v X-Centru v Novi Gorici, 5. 10. 2023, sta se Ana Peršič in Irena Jerič, območni odgovorni osebi za pristop SOPA iz NIJZ OE Nova Gorica pridružili več kot 60-tim predstavnikom dijakinj in dijakov 1.,2.,3. letnikov Gimnazije Nova Gorica in predstavnikom Mestne občine Nova Gorica, Mladinskega centra Nova Gorica, Zavoda VOZIM, Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija ter Javne agencije RS za varnost prometa.

Posvet je bil namenjen pogovoru o težavah in izzivih mladih na področju pitja in dostopnosti pijač, ki vsebujejo alkohol, v lokalnem okolju ter lastnega udejstvovanja v prometu. Razmišljali so o razlogih in ukrepih za zajezitev tveganega in škodljivega pitja alkohola ter prometnih nesrečah pod vplivom alkohola, iskali rešitve in spoznavali dobre prakse za izboljšanje obstoječega stanja. Mladi si želijo predvsem iskrenega pogovora in boljšega zgleda staršev ter vrstnikov. Lokalnim odločevalcem so predlagali, kako zajeziti pitje alkohola med mladimi v Mestni občini Nova Gorica in okoliških občinah.

Irena Jerič iz NIJZ OE Nova Gorica je izpostavila, da je »v Sloveniji pitje alkoholnih pijač pri mladostnikih nad mednarodnim povprečjem, čeprav se je v zadnjih dveh desetletjih zmanjšalo.« Predstavila je skrb vzbujajoče ugotovitve, saj podatki kažejo, da je »vsak sedmi 11-letnik že pokusil pijačo, ki vsebuje alkohol. Vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik pije alkoholne pijače vsaj enkrat na teden. Poudarila je, da »toleranten odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola med drugim pomembno vpliva na začetek in pogostost pitja alkohola pri mladostniku,« in opozorila »alkohol je nemalokrat prva vstopna točka k preizkušanju ostalih psihoaktivnih snovi,« ki so, po besedah zbranih strokovnjakov iz območja, vedno bolj pereč problem. Zaključila je s sporočilom »Otroci in mladostniki so še posebej ranljivi, saj alkohol škodljivo vpliva na razvoj možganov v času odraščanja. Prej ko poskusijo alkohol, večja je verjetnost, da bodo imeli pozneje v življenju težave zaradi pitja. Zato je “nič alkohola” za mladostnika najboljša izbira. Svetovna zdravstvena organizacija omejevanje dostopnosti prepoznava kot učinkovit ukrep, ki uspešno zmanjšuje porabo alkohola in škodo zaradi pitja alkohola.«

Več informacij o posvetu Heroji furajo v pižamah v Novi Gorici je na voljo na spletnem mestu https://www.vozim.si/sl/novica/mladi-si-zelijo-boljsi-zgled-starsev-in-iskren-pogovor-379

 

SOPA na dogodku “Skupaj delamo za zdravje” v Luciji

V parku Sonce v Luciji sta Zdravstveni dom Piran in Občina Piran zaznamovali Evropski teden športa in Dan slovenskega športa z dogodkom »Skupaj delamo za zdravje«. Na različnih točkah v parku so obiskovalci lahko preverili svojo telesno pripravljenost, opravili meritve osnovnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni ter spoznali vire pomoči in društva v regiji.

Sodelavci iz območne enote NIJZ pa smo predstavili program Mira in pristop SOPA, s poudarkom na zdravih alternativah in skrbjo za zdrav življenjski slog brez tveganih vedenj.

Posebej številčno druščino udeležencev so predstavljale skupine šolarjev OŠ Lucija, za katere je vsaka postojanka pomenila posebno delavnico. Na ta način so lahko dodobra spoznali vse stebre zdravja: uravnoteženo prehrano, telesno aktivnost, zadosten spanec, izogibanje škodljivim razvadam, skrb za psihično ravnotežje in vzdrževanje socialnih stikov. Ob SOPA kolesu smo z učenci spregovorili o alkoholni problematiki, mokri kulturi ter o škodljivih vplivih alkohola na človeško telo in socialno okolje. Vsak je lahko preizkusil tudi t.i. alko očala, ki simulirajo občutek opitosti, in z njimi prehodil postavljeni poligon. Poučno in zanimivo, smo se vsi strinjali.

Ob začetku rožnatega oktobra pa smo se odzvali na vabilo društva ko-RAK.si, ki je v Novi Gorici že devetič organiziralo dogodek za ozaveščanje o raku in zdravem načinu življenja »Tek in hoja za upanje«. S trga Evrope so štartale tri proge različnih dolžin, ki so jih udeleženci lahko pretekli ali prehodili in na ta način izkazali solidarnost z vsemi, ki jim je bolezen posegla v življenje. Poleg tega so vsa sredstva iz prijavnin podarili odseku za hematologijo in onkologijo Splošne bolnišnice v Novi Gorici.

Številni udeleženci in ostali obiskovalci so se lahko ustavili tudi na stojnicah, kjer smo se predstavljale različne ustanove in društva iz goriškega območja. Kdor je želel, je zavrtel SOPA kolo in z nami preveril, kateri miti o pitju alkoholnih pijač držijo in kateri ne. Predstavili smo tudi novost na področju preventive: individualna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola, ki se izvajajo v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja po Sloveniji. Brezplačno so dostopna vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoj odnos do alkohola ali urediti svoje pivske navade.

Sončen dan in dober namen sta spodbudila prebivalce obeh Goric in širše okolice, da so z zdravo aktivnostjo naredili uverturo v mednarodni mesec boja proti raku dojk. Pitje alkoholnih pijač pomembno vpliva na razvoj več oblik raka, med drugim tudi raka na dojki. Ozaveščanja splošne javnosti o tem zato ni nikoli preveč, nam pa sodelovanje na takšnih dogodkih ni nikoli odveč. ????