Ali pijem preveč?

Kaj pomeni »preveč«, če govorimo o pitju alkohola? Z vidika zdravja »preveč« pitja alkohola pomeni piti alkohol v količinah, ki presegajo meje manj tveganega pitja (te se razlikujejo glede na spol). Pomembno je poudariti, da meje manj tveganega pitja veljajo za zdrave odrasle ljudi, nekaterim posebej občutljivim ali ogroženim skupinam prebivalstva pa se pitje alkohola v celoti odsvetuje; to so otroci in mladostniki, nosečnice in doječe matere, starejši, kronični bolniki, osebe, ki so že imele težave zaradi pitja alkohola, vozniki in drugi.

Ko torej govorimo o mejah manj tveganega pitja alkohola pri odraslih zdravih osebah, to ne pomeni, da je pitje alkohola priporočljivo, temveč le, da je manj tvegano pitje povezano z manjšo verjetnostjo, da se bo pojavila škoda za zdravje pri večini zdravih odraslih ljudi.

Pred vami je slovenska različica AUDIT – C vprašalnika, ki so ga oblikovali strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije.

Z rešitvijo kratkega in anonimnega vprašalnika si lahko v naslednjih treh minutah odgovorite na vprašanje: “Ali pijem preveč?”

Podatki, ki jih boste navedli, bodo uporabljeni zgolj v aplikaciji za grobo oceno vašega vzorca pitja, ki nakazuje, kje se gibljete glede na meje tveganega pitja alkohola.

Lepo vabljeni k reševanju!

0%

Spol

Kako pogosto ste v zadnjih 12 mesecih pili pijače, ki vsebujejo alkohol (pivo, vino, žgane pijače, likerji, koktajli, mošt, tolkovec, medica)?

Koliko meric pijače, ki vsebuje alkohol, ste v zadnjih 12 mesecih ponavadi popili takrat, kadar ste pili? (Ena merica je 1dcl vina ali 2,5dcl piva ali tolkovca ali 0,3dcl, 'eno šilce' žgane pijače.)

Kako pogosto se je v zadnjih 12 mesecih zgodilo, da ste popili: moški: 6 ali več meric ob eni priložnosti?
ženske: 4 ali več meric ob eni priložnosti?

Ali pijem preveč?
Rezultat 1
Iz vaših odgovorov izhaja, da obstaja povečano tveganje za nastanek socialnih in zdravstvenih težav zaradi pitja alkohola, kar pomeni, da obstaja možnost, da pijete tvegano ali škodljivo, ali pa so pri vas prisotni tudi znaki zasvojenosti. Priporočamo vam, da opravite natančnejšo diagnostiko, za kar se lahko obrnete tudi na: TUKAJ
Rezultat 2
Vaše pitje se giblje v mejah manj tveganega pitja alkohola, kar pomeni, da je s tovrstnim načinom pitja vaše tveganje za negativne posledice manjše.
Rezultat 3
Ste abstinent, kar pomeni, da dobro skrbite zase, in da pitje alkohola nima vpliva na vaše zdravje, ali poslabšanje le-tega.