Otroci za varnost v prometu 2021

11. 11. 2021

Alkohol v prometu je odraz širšega okolja in je hkrati javno zdravstveni problem. Zato želimo s preventivnim delovanjem ozaveščati javnost, da je vožnja pod vplivom alkohola eden izmed najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nezgod, ki ga lahko preprečimo in skupaj vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkoholnih pijač.

Naša življenja je močno zaznamovala epidemija in z njo povezani ukrepi, ki močno omejujejo aktivnosti. Vse prilagoditve, vsa negotovost pri mnogih prebivalcih sprožajo nelagodje in celo stres. V podobnih situacijah in v iskanju razbremenitve ljudje še bolj pogosto posegajo po alkoholu. Ravno in tudi zato so preventivne aktivnosti posebej pomemben kamenček v mozaiku ohranjanja in krepitve zdravja, ki ga ne smemo zanemariti. Na NIJZ se trudimo v spremenjenih razmerah nagovarjati tudi perečo problematiko pitja alkohola in vožnje. Pri tem predstavljajo otroci dobro in hvaležno publiko oziroma »kanal« z dostopom do pomembnih starejših, staršev in drugih sorodnikov, udeležencev v prometu. Otroci s svojimi sporočili lahko spreminjajo svet.

V mesecu novembru, ki je tudi mesec preprečevanja zasvojenosti,   izvajamo  že tradicionalno aktivnost  »Otroci za varnost v prometu«.  Otroci z učitelji obravnavajo teme varnosti v prometu in tveganja, ki jih prinaša pitje alkohola, nato pa pri pouku izdelajo likovni izdelek, ki vključuje motive prometne varnosti in sporočilo odraslim, da alkohol in promet ne gresta skupaj.

Organizatorji smo morali tudi letos, že drugo leto zapored, številne ulične akcije z načrtovano izvedbo na martinovo, v vseh slovenskih regijah preložiti na čas, ko bo epidemiološka situacija dopuščala varnejšo izvedbo dogodkov. Otroške izdelke, ki smo jih prejeli, smo opremili s spremljajočimi gradivi in jih ob različnih priložnostih izročili odraslim, udeležencem v prometu. Bodisi so izdelke otroci odnesli domov svojim bližnjim, bodisi so jih skupaj z informativnimi gradivi o tveganem in škodljivem pitju alkohola, na terenu voznikom razdelili policisti sami. Ker vsako leto nastane res lepo število preventivnih izdelkov otrok, bomo preostale izdelke, ki smo jih prejeli na območnih enotah NIJZ, razdelili ob drugih priložnostih, ko bodo tudi epidemiološke razmere ugodnejše in bo ponovno možno izvajanje terenskih akcij.

V letošnjem letu sicer opažamo, da je udeležba v aktivnosti »Otroci za varnost v prometu 2021«  skromnejša v primerjavi s preteklimi leti. Smo pa glede na kompleksne in zahtevne  razmere, povezane z epidemijo, vseeno zelo zadovoljni. V vseh 9 regijah NIJZ se je skupne aktivnosti v organizaciji NIJZ udeležilo 4866 otrok in učencev ter 248 mentorjev iz 87 šol in vrtcev.

Sodelavci območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje se zahvaljujemo za sodelovanje vsem udeležencem v aktivnosti  Otroci za varnost v prometu 2021  in  vsem voznikom želimo »Varno vožnjo brez alkohola.«

Na spodnjih fotografijah delimo z vami nekaj izdelkov in sporočil otrok ter utrinkov s terenskih akcij.