Podpiramo uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike

12. 11. 2019

Združenje za kronične nenalezljive bolezni je danes s spletno stranjo www.keralkoholnimleko.si začelo zbirati podpise za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike v Sloveniji. Podpise, ki jih bodo zbirali do decembra, bodo predali ministru za zdravje Alešu Šabedru. Omenjene aktivnosti podpiramo tudi mi. Kampanja je nastala kot odgovor na dejstvo, da se Slovenija uvršča v svetovni vrh po porabi alkohola med osebami, starejšimi od 15 let.

Začelo se je zbiranje podpisov za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike

Podpise, zbrane na spletni strani, bodo organizatorji predali ministru Šabedru. Akcija Ker alkohol ni mleko je sicer od junija dalje na socialnih omrežjih ozaveščala javnost o pomenu neponujanja alkohola otrokom in mladostnikom.

“Kljub temu, da šest od desetih slovenskih sedmošolcev do alkohola pride doma, verjamemo da so starši in stari starši le del problema, težava pa je predvsem vsesplošna sprejetost alkohola – od dostopnosti na vsakem koraku, zelo nizkih cen, oglasov, ki ciljajo na vse mlajše osebe, do alarmantno nizkega upoštevanja zakona o prepovedi prodaje alkohola mladoletnim,” je povzel koordinator kampanje Jana Peloze.

Strinjamo se s pobudami kampanje, da morajo poleg države ukrepati tudi gostinci, prodajalci, starši, oglaševalci, zdravniki, nevladne organizacije, stari starši, medicinske sestre, učitelji, predvsem pa znane osebnosti in vplivneži. Ta kampanja se nam zdi dobra priložnost za začetek dialoga s širšo družbo ter seveda – politiko za potencialne sistemske ukrepe.

Podpis lahko prispevate TUKAJ