Utrinki: Dnevi brez alkohola 2024

25. 04. 2024

Dogodki Dan brez alkohola so se za letošnje leto odvili. Hvala vsem, ki ste nas spremljali in se nam pridružili. Letos smo vas uspeli spoznati še na več dogodkih kot lani. Z našimi sodelavkami in sodelavcem so tudi letos sodelovala števila društva in organizacije, ki so nas spremljala na odprtih ter zaprtih dogodkih. Če ste se nam uspeli pridružiti ali ne, pa lepo vabljeni, da si preberete in ogledate nekaj utrinkov z dogodkov.

DBA Bled, 10. april 2024

10. 4. 2024 smo sodelavci Nacionalnega inštituta Območnih enot Kranj in Ljubljana v sodelovanju z zdravstveno-vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Bled obeležili »dan brez alkohola« na Bledu. Na občinski praznik se je pred prizidkom ZD Bled odvil prvi dan zdravja, s čemer so dopolnili slovesnost ob otvoritvi novih prostorov nujne medicinske pomoči in zdravstvenega varstva otrok in mladine. Na dogodku so nas s prisotnostjo pozdravili direktor OZG Kranj, direktor ZD Bled, župana občin Bled in Gorje ter predstavnik Ministrstva za zdravje.

Na ploščadi pred prizidkom smo na stojnicah promovirali zdrav življenjski slog, delavnice v zdravstveno-vzgojnem centru in prednosti življenja brez alkohola. Mimoidoči so se lahko ob kolesu zdravja preizkusili v poznavanju dejstev glede pitja alkohola, lahko so se sprehodili po poligonu za uporabo očal za simulacijo opitosti in se seznanili s presejalnimi programi za raka: Zora, Dora in Svit. Na dogodku smo imeli tudi napihljiv model debelega črevesa, kjer smo mimoidočim predstavljali vzročno povezavo med pitjem alkohola in pojavnostjo raka. Sodelavci zdravstvenega doma so izvajali meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka, delavnice temeljnih postopkov oživljanja, promocijo zdrave prehrane, preventivo na področju energijskih pijač. Stojnice so z zanimivimi in zdravimi kulinaričnimi biseri dopolnila lokalna društva in srednja šola. Uvod v srečanje pa so s skupno vadbo popestrili člani Šole zdravja Gorje in tako ogreli od relativno hladnega jutra prezebla telesa.

 

DBA Nova Gorica, 8. april 2024

OE Nova Gorica NIJZ je skupaj s podporniki pristopa SOPA iz Zdravstvene regije Nova Gorica, že šestič zapored izvedel medijsko podprt Dan brez alkohola, po zaključeni Karitasovi akciji »40 dni brez alkohola«. Letos smo dogodek organizirali v okviru tradicionalnega novogoriškega Festivala zdravja,  v centru Nove Gorice, 8. aprila 2024, od 10. do 18. ure.

Za razgibano osemurno dogajanje, so na sončen spomladanski dan, poskrbeli poleg obiskovalcev tudi strokovnjaki in prostovoljci iz različnih organizacij, ki se ukvarjajo s krepitvijo zdravja in odkrivanjem ter preprečevanjem čezmernega pitja pri odraslih: OE Nova Gorica NIJZ, Center za krepitev zdravja Nova Gorica, Zavod RS za zaposlovanje OE Nova Gorica, Zveza Klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Al-Anon, Goriška območna Karitas, Policijska uprava Nova Gorica, Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim ko-RAK.si in dijaki iz zdravstvene šole Šolskega centra Nova Gorica.

Tako na stojnicah pred Marketom Trgovska hiša kot na SOPA razstavi v krilu Rusijan Xcentra, smo občanom predstavili resnična dejstva o alkoholu. Na interaktivni način so lahko raziskali svoj odnos do alkohola, se pogovarjali o zdravih izbirah. In tudi kje posamezniki, ki se soočajo s težavami, povezanimi z alkoholom, lahko prejmejo podporo pri opuščanju ali zmanjšanju čezmernega pitja alkoholnih pijač. Še posebej smo promovirali novejša individualna svetovanja za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola pri odraslih, ki potekajo v Centrih za krepitev zdravja v Novi Gorici in Ajdovščini ter v Zdravstvenovzgojnem centru Tolmin. Poskrbeli smo tudi za sprošeno in zabavno vzdušje s poučnimi igrami, SOPA nagradami, zanimivimi vprašanji in presenetljivimi odgovori.

V goriški regiji beležimo v letu 2021 manj visoko tveganega opijanja (39%) kot pa je slovensko povprečje (43%). Obratno je pri prometnih nesrečah, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola. V regiji je bilo takih leta 2022 več kot 10 %, medtem ko je v Sloveniji ta delež 9 %. Stopnja bolezni pripisljivih alkoholu je v regiji nekoliko višja (2 na 1000 prebivalcev) od slovenskega povprečja, ki znaša 1,8 na 1000 prebivalcev. Lokalne in bolj natančne podatke glede posledic pitja alkohola in drugih zdravstvenih kazalnikov lahko najdete na spletnem portalu Zdravje v občini.

 

DBA Slovenska Bistrica, 6. april 2024

Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Maribor je v soboto, 6.aprila 2024 na tržnici v Slovenski Bistrici organiziral dogodek »Dan brez alkohola«, letos v sodelovanju z Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica.

Pripravili smo stojnico in obiskovalcem na sproščen način predstavljali tveganja, ki jih prinaša pitje alkohola ter jih seznanjali s problematiko rabe alkohola v Sloveniji in v njihovem lokalnem okolju. Spregovorili smo tudi o tem zakaj nekateri miti o alkoholu ne držijo. Vsak obiskovalec je prejel majhno uporabno darilce.

V Podravski regiji beležimo še višji odstotek (43,7 %) visoko tveganega opijanja kot je slovensko povprečje ( 42,8 %). Delež prometnih nesreč, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola, pa je v Podravski regiji po zadnjih podatkih nekoliko nižji (7,8 %) kot slovensko povprečje (8,5 %). Obiskovalce smo osveščali, da je alkohol rakotvorna snov – da je povezava med pitjem alkohola in nastankom nekaterih vrst raka nedvomna, da lahko že pitje zmernih količin alkohola poškoduje zgradbo celic in vpliva na hormonsko neravnovesje, kar se potem odraža v nastanku raka ali drugih boleznih.

Na dogodku smo obiskovalcem predstavljali tudi zdrave alternative, ki lahko prinesejo veliko koristi za zdravje in življenje posameznika, in možnosti opore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Brezplačna svetovanja in podpora v primeru težav zaradi pitja alkohola so na voljo vsem prebivalcem Podravja v podravskih zdravstvenih domovih v okviru Centrov za krepitev zdravja.

 

DBA Radlje ob Dravi, 5. april 2024

V petek, 5. aprila smo sodelavke NIJZ OE Ravne na Koroškem v sodelovanju z Občino Radlje ob Dravi, Javnim zavodom ŠKTM Radlje ob Dravi, Marenberškim mladinskim hostlom, Centrom za krepitev Zdravja in policijsko postajo Radlje ob Dravi uspešno izpeljale šesti Dan brez alkohola na Koroškem. Dan brez alkohola smo letos organizirali v Radljah ob Dravi po dogovoru s Centrom za krepitev zdravja in Občino Radlje ob Dravi.

Ker se preventiva na področju duševnega zdravja in preprečevanja uporabe psihoaktivnih snovi ter drugih tveganih vedenj v idealnem primeru začne že pred rojstvom otroka, prilagojeno glede na starost otroka ali mladostnika pa se potem nadaljuje čez celotno obdobje odraščanja, smo posebno pozornost ob Dnevu brez alkohola namenili tudi mladostnikom, učencem 9. razreda osnovne šole Radlje ob Dravi. Zanje je sodelavka Tara Ledinek, specializantka javnega zdravja izvedla interaktivno delavnico na temo krepitve samopodobe.

Po delavnici za učence smo za splošno in strokovno javnost v dvorani radeljskega hostla pripravili predavanja o zdravem življenjskem slogu z nič ali manj alkohola, kjer smo zbranim občanom in občankam predstavili tveganja, ki jih pitje alkohola predstavlja za naše zdravje, še posebej pa za posamezne ranljive skupine prebivalstva (otroci in mladostniki, nosečnice in doječe mamice, prejemniki zdravil, osebe s kroničnimi boleznimi ali težavami v duševnem zdravju,…).  Spregovorili smo pogostih mitih, ki trdovratno spremljajo alkohol in ki pomagajo pri vzdrževanju te, že omenjene, mokre kulture. Za konec smo si skupaj pogledali, kako lahko preživljamo svoj čas na bolj izpolnjujoče in zdrave načine, z manj ali nič alkohola in kakšne izboljšave oz. prednosti nam to prinese.

Obiskovalci dogodka so imeli priložnost tudi preizkusiti simulacijska očala, ki uporabniku poustvarijo občutek različnih stopenj opitosti ter vpliva alkohola na posameznikovo telesno odzivnost oz. koordinacijo.

Namestnik načelnika Policijske postaje Radlje ob Dravi, Miroslav Črešnik ter vodja policijskega okoliša Radlje ob Dravi, Tomaž Hartman, sta spregovorila o povezavi alkohola in prometne (ne)varnosti.

V zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja, ki delujejo pod okrilji zdravstvenih domov po celotni Slovenij, so prebivalcem Slovenije, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje, na voljo brezplačne delavnice za zdrav življenjski slog.

Utrinke z dogodka si lahko tudi ogledate, in sicer TUKAJ. Za JZ ŠKTM Radlje ob Dravi posnel in uredil Mitja Verdnik, VideoVerdnik

 

DBA Murska Sobota, 4. april 2024

V četrtek, 4.aprila 2024, smo v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti obeležili Dan brez alkohola in Svetovni dan zdravja. Dogodek je bil v osnovi namenjen strokovni javnosti, je pa bila na ta dan v Knjižnico vabljena tudi vsa splošna javnost, saj so bili ob vstopu v knjižnico v dopoldanskem času, torej v času trajanja strokovnega srečanja, za informacije na voljo strokovnjaki NIJZ OE Murska Sobota in CKZ Murska Sobota, ki so predstavljali promocijska gradiva in aktivnosti, ki se odvijajo v njihovih ustanovah in naslavljajo različna področja krepitve zdravja in promocije zdravega življenjskega sloga za vse generacije.

Strokovno srečanje je bilo razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo naslovili alkoholno problematiko in obeležili Dan brez alkohola. Dan brez alkohola je obeležitev posebnega dne, ki smo ga začeli organizirati v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola in ga letos izvajamo že šestič. Ta prvi del srečanja sta posebej obogatili predavanji Sonje Gerič Bevec iz NACOA Slovenija (Društvo za pomoč otrokom alkoholikov) in Sandre Babič, direktorice CSD Pomurje, ki sta vsaka iz svojega vidika predstavili problematiko alkohola v družinskem oziroma domačem okolju.

Svetovni dan zdravja obeležimo vsako leto 7.aprila, na dan ko je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija in lahko predstavlja pomemben trenutek za razmislek o lastnem zdravju.  V tem delu se je podrobno predstavil Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Murska Sobota vključno z vsemi izvajalci delavnic/svetovanj za vse generacije, vse od vzgoje za zdravje otrok in mladostnikov do delavnic za odraslo populacijo. S tem je bil podan poudarek na zdravju kot pravici in hkrati dolžnosti vsakega posameznika.

 

DBA Cerknica, 4. april 2024

4. aprila 2024 smo v sodelovanju z zdravstveno-vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Cerknica obeležili »dan brez alkohola« v Cerknici. V senci spomenika Martina Krpana in njegove kobilice smo na trgu pred Kulturnim domom Cerknica na stojnicah promovirali zdrav življenjski slog, delavnice v zdravstveno-vzgojnem centru in prednosti življenja brez alkohola. Mimoidoči so se lahko ob kolesu zdravja preizkusili v poznavanju dejstev glede pitja alkohola, lahko so se sprehodili po poligonu za uporabo očal za simulacijo opitosti in se seznanili s presejalnimi programi za raka: Zora, Dora in Svit. Na dogodku smo imeli tudi napihljiv model debelega črevesa, kjer smo mimoidočim predstavljali vzročno povezavo med pitjem alkohola in pojavnostjo raka. Sodelavke zdravstvenega doma so izvajale meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Naše aktivnosti so lepo dopolnili obiski učencev Osnovne šole Notranjskega odreda Cerknica, ki so pokazali svoje poznavanje zdravega življenjskega sloga. Dogodek je svojim obiskom obogatil član lokalnega kluba zdravljenih alkoholikov, ki je navzočim predstavil svojo popotovanje od treznosti v alkoholizem in nazaj.

 

DBA Ilirska Bistrica, 2. april 2024

Ob izteku Karitasove akcije »40 dni brez alkohola« v vseh devetih zdravstvenih regijah v Sloveniji potekajo dogodki »Dan brez alkohola«. NIJZ OE Koper smo združili moči z Zdravstveno-vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica in se v torek, 2. aprila, na »placu« v Ilirski Bistrici predstavili javnosti.

Znano je, da vsako pitje alkohola vpliva na pojav mnogih negativnih posledic za naše zdravje, medosebne odnose in splošno počutje. Ljudje alkohol navadno povezujemo zgolj s težjimi posledicami, kot so bolezni jeter in rakava obolenja, mnogi pa se mogoče ne zavedajo, da lahko alkohol že v manjših količinah deluje škodljivo na naše telo, saj ima vpliv na več kot 200 bolezenskih stanj in poškodb. Če se odločimo s pitjem prenehati, bomo zato lahko dokaj hitro opazili več pozitivnih sprememb, kot so bolj učinkovito vzdrževanje telesne teže, izboljšana kvaliteta spanca in s tem več energije za vsakodnevne aktivnosti, boljše zmožnosti razmišljanja in presojanja ter bolj zdrava koža in boljši imunski sistem.

Dan brez alkohola smo izkoristili za pogovor o zdravih življenjskih izbirah in predstavitev možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. K sodelovanju smo povabili organizacije in društva, ki delujejo v lokalnem okolju: sodelavke Zdravstveno-vzgojnega centra, diabetološke in referenčne ambulante Zdravstvenega doma ter policista Policijske postaje Ilirska Bistrica so predstavili škodljive vplive alkohola na telo ter na naše psihofizične sposobnosti. Na stojnicah Centra za socialno delo, Društva zdravljenih alkoholikov Ilirska Bistrica, Rdečega križa Slovenije – območnega združenja Ilirska Bistrica ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (pristop SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola in nacionalni program duševnega zdravja MIRA) so mimoidoči lahko povprašali, kje in kako poiskati pomoč, ko sami ne znamo ali zmoremo urediti svojih pivskih navad. Turistično informacijski center in Občina Ilirska Bistrica pa so ponudili nabor bolj zdravih izbir za preživljanje prostega časa. Tem se je pridružil tudi NIJZ z igro “Človek, razmigaj se!”.

Semenji dan je na plac v Ilirsko Bistrico privabil mnoge domačine, od najmlajših do starejših, ki so se ustavili tudi na naših stojnicah in z nami delili svoje misli o vzpostavljanju odgovornega odnosa do pitja alkohola. Z lokalnimi deležniki, četudi iz različnih področij, pa smo stkali čvrsto mrežo sodelovanja, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnje.