40-dnevni post brez pitja alkohola – ste za?

13. 02. 2024

Verjetno ste že zasledili, da v postnem času (letos 14.2. – 30.3.) vsako leto poteka posebna akcija 40 dni brez alkohola. Na splošno se v tem obdobju marsikdo odloči za različne vrste posta. Poleg posta brez pitja alkoholnih pijač, je to lahko tudi post brez sladkorja, mesa, mlečnih izdelkov, elektronskih zaslonov ipd. Zahvaljujoč omenjeni akciji, ki jo organizira Slovenska Karitas, odločitev, da bodo 40 dni brez pitja alkohola, vsako leto sprejme vedno več oseb, ki se podajo na pot zdrave spremembe v svojem življenju.

Zakaj se odreči pitju alkohola za 40 dni (ali več)?

Znano je, da vsako pitje alkohola vpliva na pojav mnogih negativnih posledic za naše zdravje, medosebne odnose in splošno počutje. Ljudje alkohol navadno povezujejo zgolj s težjimi posledicami, kot so bolezni jeter in rakavimi obolenji, mnogi pa se mogoče ne zavedajo, da lahko alkohol že v manjših količinah deluje škodljivo na naše telo, saj ima vpliv na več kot 200 bolezenskih stanj in poškodb. Prav tako s pitjem tvegajo posledice kot so prometne nesreče, konflikte v odnosih, manjšo delazmožnost in nasilje. Negativno vpliva tudi na spanec, imunski sistem, vzdrževanje telesne teže, telesno zmogljivost itd.

Kako se lahko najbolj učinkovito lotim prenehanja pitja alkohola?

Največji delež uspeha je že v odločitvi za to, da si želite z odpovedjo pitju alkohola, podariti nekaj dobrega zase in svoje splošno počutje.

Kot vsaka sprememba v življenju pa tudi ta zahteva načrtovanje, da se jo tako lažje in bolj brezskrbno lotite. Pri načrtovanju je v pomoč, če imate v mislih naslednje:

  • Kako pogosto in kdaj sem pil_a alkohol?

Ko načrtujete, pomislite kdaj vas je alkohol navadno spremljal. Te situacije bodo sedaj lahko predstavljale izziv, zato je pomembno, da razmislite o tem, kako se boste soočali z morebitno skušnjavo, kako zapolnili čas s čim drugim, katero pijačo boste pili namesto alkoholne pijače ipd.

  • Česa si želim več?

Razmislite tudi o stvareh, ki bi jih želeli v življenju pogosteje početi in vas osrečujejo. Najdite način za več gibanja, boljšo prehrano in zadovoljujoče aktivnosti. S tem se bosta vaše dobro počutje in telesna pripravljenost še bolj okrepila.

  • Kaj bodo rekli prijatelji?

Znano je, da je v Sloveniji pitje alkohola zelo sprejemljivo, kljub vsem škodljivim posledicam. Prisotno je praktično ob vsakem pomembnem dogodku ali druženju.

Pri spremembi vam bo lažje, če prijatelje vnaprej seznanite s svojo odločitvijo in jim poveste, kaj od njih potrebujete, npr. da vas ne spodbujajo k pitju, ali da imajo za vas na voljo tudi kakšno brezalkoholno izbiro ipd.

Mogoče kdaj ne bo enostavno, a ohranjajte trdnost in se spomnite, da ste to spremembo želeli podariti sebi. Nekaterim pomaga tudi, da koga poprosijo, da jih podpre v situacijah, ko se bodo težko upirali kakšni skušnjavi.

  • Kdo ve, mogoče za odločitev navdušite še koga.

V dvoje ali v skupini je lahko uspešnost še toliko bolj v zadovoljstvo, saj lahko skupaj izmenjujete izkušnje in opažanja glede boljšega počutja ter skupaj preživljate čas na drugačen način.

  • Ni nujno, da greste čez vse sami.

Nekateri ob odločitvi za prenehanje pitja alkohola naletijo na večje izzive. Ali ste vedeli, da se lahko v lokalnem centru za krepitev zdravja in zdravstveno vzgojnem centru obrnete k strokovni osebi, ki izvaja svetovanje za opuščanje pitja alkohola? Svetovanje poteka na odprt in sprejemajoč način, v katerem skupaj raziščeta možnosti za najbolj učinkovito opustitev pitja alkohola. Svetovalec_ka vam bo nudil podporo na vaši poti spremembe.

  • Kaj pa 41. dan?

Čestitke! Uspelo vam je!

Ob zaključku akcije je dobro, če pogledate kako širok vpliv je imela sprememba na vas. Mogoče spoznate, da alkohola v svojem življenju sploh ne potrebujete, vsekakor pa je odsvetovano, da se z njim takoj 41. dan nagradite.

 

Vzemite to izkušnjo kot nekakšen eksperiment, ki vam bo prinesel osredotočenost na pomembne stvari v vašem življenju in izboljšal tako vaše počutje, kot tudi zdravje! Srečno!

 

Več o akciji 40 dni brez alkohola lahko najdete na tej spletni povezavi. NIJZ se letos ponovno priključuje akciji 40 dni brez alkohola, s katero želimo soustvarjati prostor v Sloveniji, ki bi z zmanjšanjem pitja alkohola, preprečil negativne posledice, ki jih pitje predstavlja za slovensko prebivalstvo. Več o tem tukaj.

Več o svetovanju za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, najdete na tej spletni povezavi.